Signe anbefaler: Tine Høeg - Nye rejsende

Heldigvis stopper strømmen af nye forfatterstemmer aldrig – denne uges boganbefaling dykker ned i en særligt anbefalelsesværdig debutroman.

Weekenden den 15.-17. november stod i litteraturens tegn da BogForum for 27. gang blev afholdt i København. Læseheste fra nær og fjern mødtes for at hamstre friske bøger, høre forfatterne læse op og mødes med ligesindede.

Fredag hvert år uddeles debutantprisen til en ny, lovende dansk skønlitterær forfatter. Den prestigefulde pris bliver der holdt øje med, og vinderen kan som oftest se frem til god eksponering og derefter følgende bogturné i alle egne af landet. I år vandt forfatteren Anita Furu med bogen ”Mit halve liv”, udgivet på forlaget Gladiator. Jeg glæder mig til at læse romanen, men mens jeg venter i reservationskøen på, at det bliver min tur, kan jeg passende anbefale sidste års vinder, romanen Nye rejsende af Tine Høeg.

En pendlerroman

Romanen er med sin form et frisk pust. Bogen er skrevet nærmest som et langdigt – i enkeltstående sætninger, der løber ned over siderne igennem hele bogen, kun opdelt af kapiteloverskrifterne: August, September, Oktober, November, December. Føler man sig ikke helt dus med digte, skal man ikke lade sig skræmme af den alternative form – der er både hjerte og smerte i bogen, men ingen snørklede rim – faktisk ingen rim overhovedet.

Romanen handler om en ung, nyuddannet og nyslået gymnasielærer, som på vej til sin allerførste arbejdsdag på sin pendlertur i toget møder en gift mand, far til en lille datter. Forholdet udvikler sig til en affære med de hemmeligheder, det medfører. Gennem bogen følges udviklingen i forholdet parallelt med udviklingen som gymnasielærer. Sproget er let og humoristisk, som denne passage, hvor hovedpersonen møder en af sine elever uden for skoletid (s.100): ”onsdag i efterårsferien møder jeg Noah til World Press Photo-udstillingen/ i Politikens Hus/ jeg bliver forvirret over at se ham uden for skolen/ og kommer til at give ham et kram/ foran et foto af en stor orangutang på et operationsbord”.

Et lovende forfatterskab

Romanen er ikke nogen stor eller dramatisk fortælling, kvaliteten ligger i sproget, detaljen, humoren og det, at universet og de følelser hovedpersonen i bogen gennemlever, for mange vil opleves som genkendelige – almenmenneskelige. Alle har været unge engang, alle har haft første arbejdsdag engang, alle har været uerfarne eller usikre i deres arbejde, og mange har været ulykkeligt forelskede engang. Jeg vil på det kraftigste anbefale alle at læse bogen – og kan tilføje, at jeg et sted har læst, at Tine Høeg netop nu arbejder på hendes anden bog, så hold øje med den i fremtiden. Hendes forfatterskab tegner lovende!

""
20.12.18