""

Camilla anbefaler: Kys, camp og kaos

16.06.22
Saynab Farah Dahir - jeg er din største fan. BUM!

Saynab Farah Dahir har med ”Kys, camp og kaos” begået en supervigtig bog til alle, der kender til at gemme sin krop væk og drømme om sig selv i en tyndere eller mere attraktiv udgave - og ikke mindst om hvordan man finder den indre power, det kræver at finde sig til rette i selv og tro på, at der også er en plads i verden til dig, præcis som du er.

”Kys, camp og kaos” er første del i serien ”Det fede liv”, som handler om krop, vægttab og selvkærlighed. Ud over, at det er en knald flot forside og virkelig indbydende layout, så er ungdomsbogen med sin vinkel på vægttab et forfriskende indspark i dansk ungdomslitteratur.

Hovedpersonen Sarah på 14 år er nemlig ikke offer for mobning pga. sin overvægt. Fokus er i stedet på den selvkritiske indre stemme, der overtager Sarahs tanker, i nærmest alle situationer, som hun kommer i i løbet af en almindelig dag: Hun hiver hele tiden ud i sit tøj, for at skjule en mavedelle, hun står tidligt op for ikke alt løbe efter bussen og derved blive svedig, hun sørger for at være på heppeholdet i idrætstimen, være den første i klassen, rose ”skønne- Lucas” osv. osv. Man taber faktisk helt pusten over alt det, som Sarah skal gennemtænke for at komme igennem en helt almindelig dag.

Sarah er nemlig tyk! Hendes forældre har skrevet hende op til en sundhedscamp, som lover en ”tyndere, sundere og stærkere udgave af dig selv”. Sarah er ikke begejstret for tanken om at gå på ”fedecamp”, som hun kalder den. Sundhedstilbuddet for tykke børn og unge er, i Sarahs øjne, lig med social død. Den eneste grund til, at Sarah er med på idéen, er tanken om, at Luca måske vil få øjnene op for hende, hvis bare hun bliver en tyndere udgave af sig selv.

På campen møder Sarah Samuel og Maria, der har en helt anden tilgang til deres overvægt end Sarah. I starten håndterer Sarah dette med lige dele jalousi og fascination. At de ejer præmissen om, at de er tykke betyder, at de ikke skjuler deres tykhed, fx når de træner og det hele hopper. Denne selvaccept og selvkærlighed betyder, at de kan være til stede i hverdagen, uden at skulle skjule sig eller agere anderledes. Det vil Sarah jo også gerne kunne, men for at det kan ske, må hun slippe fornægtelsen og skammen og erkende, at hun også er en af de tykke. Men tør Sarah det?

Sarah er sej og klør på og i et helt uventet øjeblik, hvor paraderne er nede møder hun én, som kommer til at ændre hendes forståelse af sig selv.

Læs denne bog og lad dig ikke på forhånd begrænse af det lette og ukomplicerede sprog og de ungdommelige problematikker, for her er en bog, som er vedkommende og genkendelig for alle. Saynab mestrer på fineste vis at få læseren til at se tykforbien i os selv og i samfundet, og stille skrapt på, hvordan kropsidealer påvirker selv vores helt unge mennesker.

 

/ Camilla

Materialer