""
Foto: privat

Læsetips fra lokalhistoriker Lisbet Hein

Af Nina
11.09.22
Læsetips fra foredragsholderne

Tidligere museumsinspektør på Hørsholm Egns Museum Lisbet Hein holder jævnligt foredrag om lokalhistorie på biblioteket. Læs her hvad hun kan anbefale både af faglitteratur og skønlitteratur.

Lokalhistorisk litteratur om Hørsholm

I 1879 udkom C. Christensens store bog ”Hørsholms historie”, men der ikke er ikke nogen nyere bog, der dækker hele Hørsholms historie i et kronologisk forløb. Der findes imidlertid store mængder lokalhistorisk litteratur om enkelte emner, som kan findes gennem bibliotekets database via biblioteket.horsholm.dk .Størstedelen er artikler, udgivet indtil 2014 i årbøger for Hørsholm Egns Museum, og fra 2015 af Museum Nordsjælland i bogserien ”Alle tiders Nordsjælland”.  På museets hjemmeside museumns.dk (under ”om museet/publikationer”) er der en oversigt over artiklerne i bøgerne, og alle artikler, der er mere end to år gamle, kan downloades direkte og gratis fra hjemmesiden.

Foredraget om Kokkedal og Sophienberg slotte

Bygger især på Bo Bramsens bog fra 1994 ”Sophienberg: Bygning og historie gennem 250 år” og Lisbet Heins artikel ”Kokkedal” i Hørsholm Egns Museums årbog 2004. Sidstnævnte artikel har en liste over anden litteratur om og kilder til de to ejendommes historie.

KØB BILLET TIL FOREDRAGET HER

Foredraget ”Hørsholm set fra luften”

I foredraget bliver der vist et antal luftfotos, optaget over Hørsholm, især i perioden 1930’erne til 1960’erne. De viste fotos er alle hentet fra Det kgl. Biblioteks database ”Danmark set fra luften”, der er tilgængelig på www5.kb.dk. Foredraget er også en introduktion til, hvordan man bruger databasen.

KØB BILLET TIL FOREDRAGET HER

Historisk litteratur (fagbøger)

Når Ulrik Langen eller Tom Buk-Swienty udgiver nye bøger, sørger jeg gerne for at få fat i dem, men der er jo mange fremragende danske historikere, der i de senere år er kommet med vægtige udgivelser. Imidlertid har jeg en svaghed for engelske historikere og engelsk historie. Englændere ”kan noget” med faghistorie, præsenteret så velskrevet og spændende som skønlitteratur. Netop læst er Janice Hadlows bog fra 2015 ”The strangest family”. Den handler om Georg 3. (konge 1760 – 1820) og dronning Charlottes liv, især opdragelsen af deres 15 børn, som de tilstræbte skulle være moralske forbilleder for nationen. Den fremragende fortæller Simon Scharmas bog fra 2015 ”The face of Britain” handler om britisk portrætkunst. Bogen kom som ledsager til en BBC-serie og en udstilling på National Portrait Gallery i London, men kan sagtens læses alene.

Skønlitteratur

Mange har måske set den engelske TV-serie ”Wolf Hall”, der foregår i 1500-tallet og handler om Thomas Cromwell og hans forhold til Henrik 8. Serien er fiktion, ikke historie, og bygger på Hilary Mantels to romaner ”Wolf Hall” (2009) og ”Bring up the Bodies” (2012). I 2020 kom endelig den tredje, afsluttende, roman i trilogien, nemlig ”The Mirror and the Light”. De tre bøger er fantastiske, men ikke hel nem, læsning.

Børnebøger

Som relativt nybagt bedstemor er det en stor glæde at genlæse mange af børneklassikerne og erfare, at de stadig ”holder” – Halfdan Rasmussen går vist aldrig af mode! Men det er også sjov at opleve al den nye danske børnelitteratur, der er kommet, siden mine børn var små. Jakob Martin Strids bøger vækker jubel og morskab hos både de små og de oplæsende gamle. Favoritterne er lige nu ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære”, ”Mormors gebis” og bøgerne om ”Lille frø”.