""
Foto: Gyldendal

Camilla anbefaler: Oblivion

21.04.22
Man er uskyldig indtil det modsatte er bevist - eller er man? Det sætter Anna Elisabeth Jessen fokus på i sin nye bog Oblivion.

Oblivion tager udgangspunkt i en virkelig sag fra 2002, hvor en 20-årig spejderleder blev beskyldt for at have voldtaget en 15-årig pige under et spejderarrangement. Spejderlederen tog sit eget liv inden anklagen blev prøvet i retten.

Rammen for historien handler om Hans og Jacob, der skal på spejderlejr. Det er sommer, og vejret er perfekt til en sjov og festlig weekend. Begge nærmer de sig 18 år og har livet foran sig. Spejderlejren bliver et tiltrængt afbræk fra hverdagen, og på trods af der er mindreårige med på lejren, skal der festes med alkohol og dans.

Med på spejderlejren er også de to 15-årige veninder Johanne og Ida, der i høj grad ser op til de store drenge i spejderklanen. Weekenden starter godt ud, men festen får en brat afslutning, da Johanne anklager Hans for voldtægt. 
20 år efter spejderlejren skriver Ida en skønlitterær roman, hvor omdrejningspunktet er, hvad der egentlig skete den sommeraften. Bogen skal hun præsentere på Bogforum, og flere af de personer der på forskellige måder var involveret dengang møder op, da bogen har sat gang i tankerne og får rippet op i følelser, der er forsøgt at blive gemt væk og glemt.

Hver især ser de tilbage på dagene op til spejderlejren, og hvad der skete efter den sommeraften, og reflekterer over hvad de selv kunne have gjort anderledes.

Oblivion betyder “glemsel” på latin, men det står klart, at titlen på bogen nærmest provokerende fortæller os, at ingen kan glemme det der skete den sommeraften, og Anna Elisabeth Jessen formår at sætte gang i diskussionen om begreber som skyld og skam, og ikke mindst hvordan det i virkeligheden var fortielser og omgivelsernes reaktioner og måde at håndtere sagen på, der fik fatale konsekvenser.

Med sit levende sprog formår Anna Elisabeth Jessen at fortælle sin historie, der gør at romanen er hurtig læst, men romanens budskab derimod, sætter sig i sjælen og giver stof til eftertanke i lang tid efter.

/Camilla Blom Andersen

Materialer