Mors dag dyst - den værste og den bedste!

Af Nina
05.05.22
I anledning af Mors dag ser vi nærmere på de mange typer af mødre i litteraturen. Måske bliver du ekstra glad for din egen?

Litteraturens bud på mødre er ligeså mangfoldig som mødre ude i virkeligheden. Dog er der nogle, der (heldigvis) stikker ekstra ud på skalaen! Velkommen til en rigtig litteraturbattle!

'Bad-ass' mødre: Molly Weasley vs. Catelyn Stark

De fleste af os får stadig gåsehud bare vi tænker på den episke scene, hvor Molly Weasley tager kampen op mod Bellatrix Lestrange med replikken "Not my daughter, you b****!" Molly Weasley er på en gang kærlig og omsorgsfuld og en vaskeægte strong independent woman, der vil gå gennem ild og vand for det hun tror på og ikke mindst; sine børn!

Catelyn Stark er ikke altid læserens favorit, men hendes frygtløshed og styrke, når det kommer til hendes børn er utvivlsom! Familie, pligt og ære stilles højt hos Catelyn Strk.

Hård udenpå, blød indeni: Marilla Guthbert vs Mor

Marilla Cuthbert har et hjerte af guld, men hendes noget kolde opførsel kan virke frygteligt afvisende. Selvom hun oprindeligt var tilbageholdende overfor stakkels Anne, da Marilla og Matthew faktisk havde brug for en dreng til at hjælpe dem med husarbejde på deres gård, voksede kærligheden til den charmerende og dramatiske Anne - og vores hjerter smelter over deres forhold!

 

Jacks Mor er blevet bortført og holdt fanget i syv år. Den femårige Jack er hendes bortførers barn og de bor sammen i et rum, hvor Mor er den eneste verden han kender. Mors kærlighed til Jack er hjerteskærende smuk og den eneste sprække, der kan komme lidt lys ind fra.

 

Irriterende mødre: Mrs Bennet vs Moren fra ”min mor siger”

Mrs Bennet står i spidsen for de mest fjollede piger i Jane Austens forfatterskab. Alt hun drømmer om er, at hendes døtre skal gifte sig til penge og til hende store irritation får hun hverken hjælp fra sin (stakkels) ægtemand eller sine ældste døtre, der tillader sig at gifte sig af kærlighed i stedet!

Den egocentriske, småborgerlige lystløgner der er den stakkels hovedpersons Mor i "Min mor siger" er nomineret til mest irriterende mor - for hun er da irriterende og usympatisk tilmed. Alligevel kan man ikke lade være med at trække på smilebåndet af de komiske episoder, der opstår i selskab med denne mor!

Værste mødre: Cersei Lannister vs Margret White

Cersei Lannister elsker nok sine børn. Men lad os nu være ærlige - hun er ikke nogen god person! Og bunder den kærlighed egentlig i reel dejlig varm familiekærlighed eller er beskyttelsen overfor hendes børn mere et hektisk forsøg på at bevare den magt, hun så utrolig nødigt vil af med? Vi ved godt, hvad vi tror!

Margrete White er en voldelig og fanatisk religiøs mor, der synes næsten alt er syndigt! Især når det er relateret til den kvindelige krop eller køn. Og mor-datter relationen bliver ikke bedre af, at hun tror datteren Carrie er en heks!

Lad os slutte på en lidt mere happy note!

Sødeste mor: Marmee vs ”Mrs Frannie”

Prøv du lige at styre en hel husholdning uden cillit bang og mens din mand er i krig, samtidig med du er aktiv med velgørenhed og gavmildheden selv. Helt uden at gøre opmærksom på det også. Marmee er i øvrigt helt klar over alle sine døtres særlige behov og kender dem ud og ind. Hun er altså en dejlig mor!

Mrs. Frannie er godt nok ikke nogen stor karakter i romanen, men ikke desto mindre gør hun indtryk! Hun er en omsorgsfuld og dejlig mor, der ikke kun bekymre sig om sin egen datters sygdom, men som faktisk har overskud til at hjælpe andre i samme situation!

Tags