Divaen med de mange masker

11.08.21
En ny film om Karen Blixen belyser et kapitel af forfatterens liv efter hendes mange år i Afrika. Den aldrene superstjerne møder en ung ambitiøs digter.

Karen Blixen har alle dage fascineret og hendes farverige, men også tragiske liv er blevet eksponeret i bøger og film. Sidst i Sidney Pollacks Oscarbelønnede Hollywood-drama ”Out of Africa” fra 1980'erne med Meryl Streep og Robert Redford. Storslået "kitsch-kino".

Pagten

Nu har den danske instruktør Bille August kastet sig over et afgørende kapitel i forfatterens liv efter hendes mange år i Afrika. Hans nye film "Pagten" belyser Blixens møde med digteren Thorkild Bjørnvig og deres platoniske kærlighedsforhold. Og som altid når det er Bille August i instruktørstolen, kan det ikke gå helt galt!

Filmen skildrer den fatale pagt mellem den aldrende Karen Blixen og den unge digter Thorkild Bjørnvig. Bjørnvig lover hende ufravigelig troskab, mod at Blixen tager ham under sine vinger. 

En anmelder skrev at mødet mellem de to kan sammenlignes med et møde mellem en ung digter og en aldrene rockstjerne. For stjerne det var hun. Forfatteren Niels Barfod kaldte hende "en påfugl i IKEA". Hun var provokativ og farverig, en diva med mange masker og mange navne. Hendes værker er udgivet under navne som Karen Blixen, Tania Blixen, Isak Dinesen, Pierre Andrézel, Osceola, Peter Lawless, Nozdref’s Cook. Flere gange var hun nomineret til Nobelprisen, men nåede aldrig at få den. Hun døde i 1962. 

 ”Pagten” havde biografpremiere i Danmark 5. august 2021.  Filmmagasinet Ekko's anmelder Kristian Ditlev Jensen giver den 6 stjerner ud af 6. Skuespilleren Birthe Neumann har fået stor ros for sit portræt af Blixen.

Alt det filmen ikke fortæller

Vi har set på hvilken litteratur der findes af og om Karen Blixen på vores hylder, både de fysiske og de digitale, så du kan dykke ned i hendes liv og forfatterskab og alt det filmen ikke fortæller.

Kort dokumentar om Karen Blixen på Filmcentralen/Danmark på film

https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/film/karen-blixen

Bag Blixens Maske på Filmstriben

https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000000609/bag-blixens-maske

Dokumentarfilmen "Storyteller" om Karen Blixen kan ses via Det Danske Filminstitut. (Kræver unilogin).

https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/karen-blixen-storyteller

HØR: Karen Blixen fortælle om sig selv som storyteller på Danmarkshistorien.dk

https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/hoer-karen-blixen-fortaeller-om-sig-selv-som-storyteller/

På Youtube finder du en del interviews og originale oplæsninger med Karen Blixen. Søg blot på hendes navn.

Læs mere om Karen Blixen på Forfatterweb.dk

Tags
Materialer