Historier om Danmark: Bronzealderen

21.04.17
Så er vi nået til næste afsnit i DR's serie "Historien fra Danmark", som denne gang leder os ind i bronzealderen. Du kan få en kort intro til denne tidsperiode nedenstående samt inspiration til læsestof, hvis du gerne vil blive klogere på hvad, hvor, hvornår og hvordan.

Bronzealderen i Danmark dækker perioden 1700 – 500 f.Kr.

I overgangen fra bondestenalder til bronzealder blev der skabt nye forbindelser mod nord og syd. Fra fjerne egne af Europa kom det nye metal, bronze, som afløste sten og flint. Våben, redskaber og smykker blev nu fremstillet af bronze og guld – metaller man måtte skaffe via de europæiske forbindelser.

Dette forudsatte en intensiv forbindelse med de mellemeuropæiske egne, hvor kobber findes og blev brudt i store mængder ved minedrift. Tin var sjældnere, og måtte hentes separat. At tale om den nordiske bronzealder er på sin vis misvisende, da al metal måtte bringes udefra, men intetsteds i Europa findes flere bronzer pr. kvadratkilometer, eller forarbejdet med højere kvalitet end i Sydskandinavien.

Gravarkæologien er vigtig og takket være de vel 100000 gravhøje, som bronzealderen har efterladt sig har man kunne blive klogere på denne periode. Højene viser deres tilstedeværelse overalt i landskabet bedre end noget andet. Gennem 150 år kunne arkæologerne kun grave i højene, hvis de ville skaffe sig viden om bronzealderen.

Det store højbyggeri begyndte i den anden af de seks perioder, vi deler bronzealderen i. Det skete samtidigt med spiralstilens gennembrud og den nordiske bronzealders fulde udfoldelse. Et storstilet højbyggeri fandt sted i ældre bronzealder. I gravhøjene blev datidens elite begravet, iført dragter vævet af uld og med fornemme gaver af bronze.

Tamhesten blev indført i Danmark i bronzealderen. Sammen med solen og skibet blev den et centralt element i bronzealderens religion.

Solvognen, småfigurer og indridsede billeder på rageknive samt helleristningernes tusinder af billeder (i Sverige og Norge og på Bornholm) giver indblik i ritualer og tro. Vægtsystemer synes anvendt, og de særegne blæseinstrumenter - lurerne - viser et solidt kendskab til metallets fysiske og kemiske egenskaber.

Bronzealderen slutter lidt underligt, idet de traditionelle forbindelser til Mellemeuropa først bragte et nyt sæt nåle og toiletsager med, men derefter standsede kontakten i mere end 300 år.

Om navnet 'bronzealder': Da Christian Jürgensen Thomsen i 1835 periodiserede oldtiden, fik denne periode navnet broncealderen. I 1870'erne gik man over til det tyske 'bronze', som er blevet anvendt siden.
 

Oprindeligt skrevet af Halsnæs Kommune - Bibliotekerne.

Materialer