Årets historiske bog

08.02.16
Vær med til at kåre årets historiske bog

Prisen på 35.000 kroner uddeles hvert år af Dansk Historisk Fællesråd til en dansk historiebog af helt ekstraordinær kvalitet

De fem nominerede bøger er udvalgt af en fagjury på otte personer, der i løbet af 2015 har læst sig igennem 60 forskellige danske historiske bøger. De nominerede er:

98.246 Niels Bjerre-Poulsen: Vietnamkrigen : en international historie – 1945-1975. Gyldendal, 579 sider
Beretningen om hvordan krigen udviklede sig til tre årtiers styrkeprøve mellem verdens førende magter og de dybe og vedvarende spor, den efterlod. Den hidtil grundigste og mest objektive fremstilling af en tragisk krig og dens konsekvenser, baseret på nyt arkivmateriale. For alle historieinteresserede og ambitiøse opgaveskrivere er det et absolut hovedværk om emnet.

32.5 Pia Friis Laneth: 1915 – da kvinder og tyende blev borgere. Gyldendal, 439 sider.
At demokrati ikke er en selvfølge er denne bog et fremragende eksempel på. Sidste år fejrede vi, at det var 100 år siden kvinder fik stemmeret (!). Bogen gør rede for de mange faser og forhindringer frem til kvindernes valgret i 1915. Det politiske landskab var på det tidspunkt stærkt mandsdomineret med fokus på velbjergethed, idet heller ikke tyende (tjenestefolk), fattiglemmer og mænd under 30 år havde adgang til demokrati. Det fik de så sammen med kvinderne og vi begynder så småt at nærme os de forhold, vi kender i dag. En fremragende bog at blive klog af, af forfatteren til Lillys Danmarkshistorie.

Ulrik Langen: Tyven : den utrolige historie om manden, der stjal guldhornene. Politiken, 363 sider.
Her er der historisk krimi for alle pengene! De fleste har nok hørt den fantastiske historie om tyveriet i 1802 af nationalklenodiet guldhornene, der endte sine dage i en smeltedigel. Urmageren Niels Heidenreich var gerningsmanden bag den spektakulære forbrydelse, der sendte ham 37 år bag tremmer. Ulrik Langen afdækker den fulde historie om manden bag tyveriet og samtidig får vi en blændende skildring af datidens København og dens brogede indbyggerskare.

35.52 Claus Bundgård Christensen: Waffen-SS : Europas nazistiske soldater. Gyldendal, 783 sider.
Der har gennem tiderne været en del forvirring omkring hvilke roller henholdsvis Wehrmacht og Waffen-SS spillede under 2. verdenskrig. Waffen-SS var den militære udgave af Schutzstaffel (SS) og er nok mest berygtet for sin hærgen på Østfronten, hvor der blandt korpsets medlemmer også var adskillige danskere. Bogen her er en kildebaseret og meget velfortalt skildring af væsenets historie og lader ingen tvivl tilbage om, hvilke afskyelige forbrydelser disse nazitro elitetropper stod for.

37.96 Dansk skolehistorie : hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år / red. Ning de Coninck-Smith. Aarhus Universitetsforlag, 5 bind.
De fleste har en mening om folkeskolen. Den nye skolereform deler vandene, og sådan har det formentlig alle dage været, mere eller mindre. Dette ultimative værk i fem bind underbygger denne antagelse. Der har alle dage været samfundsmæssige forandringer og skolepolitiske initiativer, interesser og uenigheder. Værket tegner et helt konkret billede af skiftende tiders skolegang og dens betydning for elever, lærere og forældre. Dette pragtværk er enestående i kraft af sin samlede fremstilling af dansk skolehistorie. Det er glædeligt, at der stadig udgives værker af denne art i disse overfladiske on-line tider!

Man kan stemme på årets historiske bog frem til den 19. marts på www.historie-online.dk og vinderen offentliggøres den 9. april.
Bøgerne kan selvfølgelig lånes på biblioteket.

Materialer