Cilla anbefaler: Årets stærkeste ungdomsbog

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.04.18
The hate U give af Angie Thomas

Det må være årets YA (young adult) roman – temaet er brandaktuelt og dialogen gennem bogen er autentisk, fyldt med slang og hurtige replikker.

Hovedpersonen er den 16 årige pige; Starr, som er sort, og bor i Garden Heights, et ramponeret område fyldt med fattige folk på kontanthjælp, laveste arbejderklasse, narkosælgere og bander. Sidstnævnte rekrutterer blandt de unge desillusionerede mennesker, der ikke kan få et ordentligt betalt arbejde og dermed ikke kan se en vej ud af ghettoen. Starr er anderledes, for hun går på en ”hvid” skole og hun har en hvid kæreste. Hun føler at hun er to personer, ghettopigen hjemme i Garden Heights, og den lidt ”eksotiske sorte pige”, når hun er i skolen.

På bogens bagside bliver de vigtigste dele af handlingen beskrevet, nemlig at Starrs bedste ven, Khalil, på vej hjem fra en fest bliver skudt af en hvid politibetjent. Vennen er ubevæbnet, og politibetjenten skyder ham i ryggen. Starr sidder på passagersædet i bilen og er eneste vidne. Selv om man allerede har læst det på bagsiden, er det helt ubærligt at læse selve ”scenen” – for man ved, at det sker i virkeligheden (bogen er skrevet i kølvandet på bevægelsen #blacklivesmatter) og uretfærdigheden i det aspekt efterlader én overvældet af frygt og magtesløshed på de sortes vegne.

 Starr skal tage stilling til, om hun vil vidne, og dermed risikere repressalier fra hvide, heriblandt hendes skolekammerater, som mener at Khalil ”fortjente” at dø, eller ”selv var ude om det”, eller om hun bare skal tie.

Sandheden kaster en skygge over køkkenet – folk som os, der i situationer som denne bliver hashtags, men de opnår sjældent retfærdighed. Jeg tror vi alle alligevel venter på den ene gang, den ene gang hvor tingene går som de skal.

Måske er det nu.

Og det er et af bogens budskaber, at denne cyklus skal stoppes, og man må bevare troen på, i første omgang, retfærdighed i samfundet, og på længere sigt bedre vilkår for sorte i USA.

/Cilla

Materialer