Verdens Bogdag 2025
Her får du personalets anbefalinger til din næste gode læseoplevelse.
Af Helene
Den 23. april er det Verdens Bogdag, og i den anledninger har vi samlet en masse gode anbefalinger fra bibliotekets personale. Måske du finder din næste læseoplevelse her.
NINA - bibliotekar og webredaktør - anbefaler
En god læsekredsbog
Afslutninger af Kim Andrea Brofeldt (2023)
I bogen møder vi Sarah som kun læser slutningen på alle sine bøger. Hun arbejder på et plejehjem, hvor hun sørger for at afslutte beboernes ting for dem, efter de er gået bort – f.eks. bøger, håndarbejdsprojekter og måltider. Langsomt lærer vi Sarah at kende gennem tilbageblik på hendes barndom og hendes forældre og hun åbner med tiden op for, at begyndelser ikke er så farlige.
Bedste læseoplevelse i år
Efter skælvet af Haruki Murakami (på dansk 2008)
En lille perle fra den store japanske forfatter. Efter skælvet er en novellesamling, hvor alle historier tager udgangspunkt i en tragedie fra 1995, hvor et jordskælv slog over 6000 mennesker ihjel i det japanske Kobe-område. De handler dog ikke så meget om de fysiske rystelser, men mere om de menneskelige – livets skrøbelighed og forløsninger. Især én af novellerne var helt fantastisk; ’Frø redder Tokyo’ hvor en helt almindelig mand drages ind i en frøs fantastiske og heroiske færd med at redde hele verden.
En bog jeg aldrig glemmer
Ekstremt højt & utroligt tæt på af Jonathan Safran Foer (2005)
Grunden til at bogen har sat sig i min hukommelse er, at den handler om en begivenhed som rystede verden - Tvillingetårnenes kollaps i 2001. Hovedpersonen er en 9-årig dreng som mistede sin far i terrorangrebet. Hans sorg over tabet og den måde han håndterer den på gik lige i hjertet på mig. Han finder en efterladt nøgle i sin fars skab og beslutter at finde ud af, hvad den passer til. Dette fører ham rundt i hele New York, hvor han møder mennesker som hjælper ham med at bearbejde sorgen.
En bog jeg glæder mig til at læse
Inden året er omme: hvad 64 sommerfugle lærte mig om naturens største gåde af Lea Korsgaard (2025)
En bog som kobler (truet) natur med en undren over livets mening lyder som noget, jeg har brug for at læse i en tid, hvor verden kan være utryg og kaotisk. Lea Korsgaard er bl.a. chefredaktør på Zetland, er journalist, har læst sociologi og er forfatter til flere bøger.
HELENE - kulturformidler - anbefaler
En god læsekredsbog
Vegetaren af Han Kang (2007)
’Vegetaren’ er et mørkt og gådefuldt portræt af en ung kvinde i Sydkorea, der har besluttet af være vegetar, hvilket får voldsomme konsekvenser. Denne litterære perle byder på skarp kritik af samfundets normer og lægger op til nogle spændende samtaler. Derfor er det en virkelig god læsekredsbog. Hang Kang vandt Nobelprisen i litteratur i 2024.
Bedste læseoplevelse i år
En konges vej af Brandon Sanderson (2010)
’En konges vej' er den først bog i den helt fantastisk fantasy-serie Stormlysfortællingerne. Brandon Sanderson forstår at opbygge en spændende verden, som griber læseren fra starten. Selvom det er lidt af en mursten, flyver man igennem. Jeg var underholdt hele vejen.
En bog jeg aldrig glemmer
Jeg er glad for min mor døde af Jeannette McCurdy (2022)
Jeanette McCurdy giver med sin bog et indblik i sit liv som barnestjerne og sit meget komplicerede forhold til sin mor, som bl.a. var præget af psykisk misbrug. Hun fortæller sin historie på med omtanke, humor og respekt.
En bog jeg glæder mig til at læse
Intermezzo af Sally Rooney (2024)
Som stor fan af Sally Rooneys tidligere bøger, glæder jeg mig meget til at læse hendes nyeste udgivelse. Jeg har hørt mange gode ting om denne bog, og forventer at den er lige så skarp som hendes tidligere romaner.
SIGNE - litteratur- og kulturformidler - anbefaler
En god læsekredsbog
Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway (1960)
Hemingways lille sprælske bog 'Der er ingen ende på Paris' emmer af parisisk boheme-stemning, kultur og en charmerende livsudfoldende løssluppenhed. Bogen er kategoriseret som en biografi - måske nærmere en erindring - og omhandler Hemingways år i Paris i selskab med nogle af periodens største og mest toneangivende kulturpersonligheder såsom Gertrud Stein, James Joyce og F. Scott Fitzgerald. Bogen er et kig ind i en anden tid - og et andet miljø - og er simpelthen så underholdende.
Bedste læseoplevelse i år
Mit hjerte fortsætter i samme retning som det plejer af Sue Chun (2024)
Jeg læser utrolig mange noveller, da jeg virkelig godt kan lide kortformatet, og jeg faldt lidt tilfældigt over denne novellesamling af Sue Chun. Novellesamlingen kredser om kulturmøder, men det jeg især godt kan lide ved den, er, at den giver et utrolig godt indblik i et moderne kinesisk menneske - der er noget helt sprødt og frisk over denne novellesamling, hvilket virker fornyende, så derfor er novellesamlingen en af årets bedste læseoplevelser for mig.
En bog jeg aldrig glemmer
Isbjørnen af Henrik Pontoppidan (1887)
Jeg er KÆMPE fan af Pontoppidan og holder særlig af denne lille fine og roman om præsten Thorkild Müller og hans tid i Grønland og tilbagevenden til Danmark. Bogen sprutter af humor og karaktertegningerne er fantastiske! Samtidig er romanen også et lille stykke historie om Danmark som kolonimagt, idet bogen - meget lavmeldt - også beretter om kulturmødet mellem danskere og grønlændere. Bogen kan slet ikke anbefales nok!
En bog jeg glæder mig til at læse
Det slutter her af Niels Frank (2025)
Den 21. maj får vi på Hørsholm Bibliotek besøg af forfatteren Niels Frank, som vil fortælle om hans seneste roman, 'Det ender her', som udkom i januar i år. Romanen er en uafhængig efterfølger til romanen 'Fanden tage dig' fra 2022, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og som handler om drabet på Niels Franks søster - begået af søsterens mand. Jeg tror, det bliver en barsk læseoplevelse, men jeg glæder mig til at høre Frank fortælle om romanen - og få mulighed for at stille de spørgsmål, der jo altid dukker op, når man læser.
LARS - biblioteksmedarbejder - anbefaler
Fem gode bøger
Paradise af Lars Kjædegaard (2025)
God krimi, der introducerer os til drabsefterforskerne Agnes Hillstrøm og Thor Belling, som læsere af Kjædegaard godt kender fra andre bøger. I Paradis arbejder de sammen for første gang. Lars Kjædegaard har en evne til at skabe velskrevne krimier, altid med et glimt i øjet og han formår altid at ramme noget typisk dansk i sin beskrivelse af mennesker og menneskelig omgang.
Kampen om Danmark af Bo Lidegaard (2005)
En omfattende historisk gennemgang af Danmarks situation før og under den tyske besættelse. Bo Lidegaard formår at skildre kompleksiteten i denne periode uden at moralisere, hvilket gør værket både informativt og nuanceret. Bogen er et udtryk for professionel historieskrivning, hvor der ikke nødvendigvis peges fingre af ’de onde’, men snarere prøver at forklare deres motiver og betingelser. Et uundgåeligt værk for dem, der ønsker en dybere forståelse af Danmarks historie under besættelsen.
Stuk af Herman Bang (1887)
En suveræn bog, der løfter Bangs forfatterskab op i internationale højder. Skrevet i et sprog, der får læseren til at kunne se, høre, lugte, fornemme den pulserende storby København lige omkring århundredskiftet. Den sitrer nærmest. Personskildringen er formidabel og dialogen og interaktionen mellem menneskene er så tidløs, at man genkender det hele fra sit eget liv. Danmarks største litterære værk!
Høg over høg af Niels Vinding (1992)
En utrolig spændende og velskrevet roman om optakten til mordet på præsident Kennedy i 1963. Forfatteren giver sit bud på, hvad der gik forud for mordet og hvem der havde interesse i at få elimineret Kennedy. Læseren får selvfølgelig også en god indsigt i Lee Harvey Oswald og hans lidt sølle liv og skæbne. Bogen er for alle, der interesserer sig for mordet, tiden omkring det, kold krig, mafia, CIA og FBI. Bogen er en overset perle skrevet af en dansk forfatter.
Sjakalen af Frederick Forsyth (1971)
En fantastisk spændingsbog om planlægningen af et attentatforsøg på daværende franske præsident Charles De Gaulle. Intens spænding fra ende til anden. Og forfatteren gør også læseren klogere på alle mulige politiske, tekniske og geografiske områder. Hvis man har set filmen, bliver man alligevel ikke skuffet. Bogen er mere end en tand bedre og hovedpersonen – Sjakalen – er så godt skildret, at man nærmest har sympati for hans projekt. Læs den og kom dermed godt fra start i Forsyth’s forfatterskab.
Alle bøgerne kan reserveres via Hørsholm Biblioteks hjemmeside eller hos bibliotekaren i bibliotekets bemandede åbningstid. God læselyst!