""
Foto: Bibliotekernes festival for historie

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 19:45
Pris
Gratis
Lokalitet
Lilletrommen
Target
For voksne
Køb billet(ter)
Foredrag & debat

Live i stuen: Deporteret -Danskere i tyske KZ-lejre

22.11.23
Bibliotekernes festival for historie er en landsdækkende vidensfestival med Det Kgl. Bibliotek og folkebibliotekerne som afsender. Over en uge i efteråret (uge 47) byder biblioteker fra landets regioner til hybride arrangementer (streaming + fysisk) med nye aktuelle vinkler på historie og samfund under et bredt tema. Temaet i 2023 er ’Historien vendt på hovedet’.

Verden blev for alvor vendt på hovedet for de cirka 6.000 danskere, der under besættelsen blev deporteret til de nazistiske koncentrationslejre. De var blevet arresteret som modstandsfolk, kommunister, jøder, politifolk, såkaldt ”asociale” eller som følge af flere af de nævnte årsager. De kom til at opleve et fangesamfund, der blev styret af det omkringliggende samfunds bund. Det var typisk kriminelle medfanger, der skulle sprede terror blandt tusinder af deporterede fra hele det besatte Europa i op imod 1.000 forskellige lejre.

I en samtale med moderator Hans Wendelboe Bøcher fortæller Jens-Christian Hansen om den dansksprogede litteratur, der behandler de nazistiske koncentrationslejre og de danske deporteredes historie. En vigtig rolle spiller her især den omfattende erindringslitteratur, og hvordan man selv kan orientere sig i den, hvis man for eksempel er interesseret i konkrete personers skæbne i forbindelse med blandt andet slægtsforskning.

Jens-Christian Hansen er ph.d. og formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum og har gennem mange år forsket i den danske koncentrationslejrerfaring. Han har blandt andet tilrettelagt og medvirket i programserien ”Deporteret – de nordjyske kz-fanger”, der kan streames på TV2Nord og TV2Play.

Arrangementet streames live fra Hovedbiblioteket i Aalborg. 

Billetter er tilgængelige fra d. 27.9.

OBS DØRENE ÅBNER 18.45.