Viden skaber os: Alderdom

04.03.18
Forskning viser, at man kan påvirke aldring i en positiv retning ved hjælp af sund kost og motion.

Når vi er fyldt 50 år, begynder vi at tabe ca. 1-1,5 % af vores muskelmasse og styrke hvert år. Når vi taber muskelmasse bliver vi mere skrøbelige, og det vil i sidste ende resultere i dårligere livskvalitet. Men det er muligt at (gen)opbygge musklerne ved at træne og spise den rette kost med masser af proteiner. Det er en god idé, at træningen er en kombination af styrketræning og kredsløbstræning. Dog viser forskning, at det ikke er sundt at træne hård kredsløbstræning, da det øger presset på hjerte-kar-systemet, så der dannes arvæv og opstår rytmeforstyrrelser. Det bedste er moderat jogging eller hurtig gang to-tre gange pr. uge, da det giver mere ilt til kroppen og øger bl.a. stofskiftet. Som sagt begynder vi at miste muskelmasse med alderen, og regelmæssig styrketræning er derfor en god træningsform, som kan vedligeholde eller øge muskelmassen. Selv hvis du ikke tidligere har dyrket styrketræning, vil musklerne reagere uanset alder, og mange oplever allerede en mærkbar effekt blot efter få ugers træning.

Sådan holder du hjernen skarp
Det er også en god idé løbende at træne hjernen, da sygdom og inaktivitet med alderen kan være en trussel mod hjernens kapacitet. Faktisk skrumper hjernen jo ældre vi bliver, men ved kontinuerligt at træne hjernen vil den økonomisere, så den ”får mere ud af mindre”. Hjernen styrkes både af læsning, krydsord, sudoku, bridge, aktiverende radio- og tv-programmer m.m. Fysisk motion er også med til at holde hjernen frisk, fordi motionen styrker hjernens blodforsyning og kontrollerer stresspåvirkninger. Alt dette er med til at forbedre koncentrationsevnen, indlæring og hukommelse; samtidig formindskes risikoen for at udvikle depression og demens.

Den gode alderdom
Gennemsnitslevealderen stiger og stiger, og det betyder, at der bliver flere ældre mennesker i befolkningen, og færre yngre mennesker. På grund af denne fordeling er der blevet et øget fokus på at forske i, hvordan ældre mennesker opnår en mere sund alderdom med færre sygdomme og komplikationer, som vil belaste samfundet. Forskningen fokuserer ikke kun på at finde nye behandlingsformer af aldersrelaterede sygdomme, men også på at udvikle nye teknologier, som kan give øget livskvalitet.

Manipulering af aldringsprocesserne er også et område, som har stor interesse i forskningssammenhæng. Nyere undersøgelser viser, at lav kalorieindtagelse og motion kan give en sund aldring. Desuden ser det ud til, at forskellige lægemidler kan påvirke aldersprocesserne.

Hvordan forlænges livet?
Der findes endnu ikke en livsforlængende eliksir til mennesker. Indtil videre har den livsforlængende behandling bestået i at behandle de sygdomme, som rammer os som gamle. Derudover spiller den rette kost også en rolle i kampen om et længere liv. Den nyeste forskning har dog opdaget, at lægemidlet metformin kan have en positiv effekt. Midlet bruges imod sukkersyge, og det har vist sig, at stoffet tilmed dæmper den betændelse, der får vores krop til langsomt at forfalde. Der findes dog endnu ikke videnskabelige beviser på, at stoffet er en eviggyldig livseliksir.

Læs mere
http://sund-forskning.dk/artikler/aeldre-og-traening-torben-bremann/
http://illvid.dk/mennesket/aldring/piller-forlaenger-livet
https://videnskab.dk/krop-sundhed/forsker-den-rigtige-kost-kan-bremse-kroppens-aldring
http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-4/AN4-2017aldring-del2.pdf
https://www.netdoktor.dk/sundhed/hjerneiform.html

 

Materialer