Skal du til Bogforum?

09.11.17
Lige om lidt er det blevet dén tid på året: Bogforum 2017 åbner dørene for 26. gang på fredag d. 10. november, og bøgernes fest varer weekenden ud. Det er Danmarks største, litterære event, og der er – kan man vist rolig sige uden at komme til at lyve – noget for alle. Vi giver dig her et vue over udvalgte forfattere og aktiviteter til både børn og voksne.

Med cirka 1600 programpunkter fordelt ud over tre dage er der nok at tage af. Herunder får du et inspirationsoplæg arrangeret efter forskellige temaer.

Svend Brinkmann, forfatter og professor i psykologi, holder årets åbningstale kl. 10.30 på Scenen. Derefter uddeles Debutantprisen 2017, hvor de 49 nominerede forinden præsenteres. Af nominerede værker kan bl.a. nævnes Selma Rosenfeldt-Olsen: “Leipziger Tagebuch”, Signe Maxen: “Sort galde”, Erling Nørkær: “Imperirum” og Anne Mette Hancock: “Ligblomsten”.
 
Sygdom, sorg og sårbare fortællinger
 
Thomas Bredsdorff taler om sin bog “Tøsne og forsytia”, en privat, varm og trist – men også iagttagende, undersøgende og filosofisk – beretning om at miste sin kone langsomt til Alzheimers. Hans Jakob Helms kan opleves i en samtale om sin bog “Hold da kræft mand”, om at få konstateret prostatakræft som 53-årig og føle sig truet på både livet og potensen.
 
Lisbeth Zornig Andersen m. fl. debatterer selvskade med afsæt i bøgerne “Cutter” og “Jeg gør mig ondt, når…”, og Umahro Cadoghan snakker om, hvordan det vi spiser hænger sammen med vores helse udfra hans bog “Fra syg til rask”, der netop er udkommet.
 
Bogsigneringer er der altid en hel del af på Bogforum. Lars Ringholm, der har skrevet romanen “Livet er også til dig, Martin” – en bog om ensomhed og mobning – signerer på Forlaget Mellemgaards, mens Kamilla Hega Holst fortæller om og signerer sin nyeste roman, “RUD”, der blandt meget andet handler om både psykisk og fysisk vold. Caroline Albertine Minor, der har skrevet novellesamlingen “Velsignelser”, som kredser om sorgen som et minefelt af nødvendige følelser og handlinger, læser op fredag og interviewes lørdag.
 
Til sidst bør også nævnes Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der er aktuel med bogen “Sorgens grundstof”, der tager sit udspring i en mere fundamental sorg og bekymring over den retning, vi som menneskehed bevæger os i. Forfatteren kan opleves flere gange i samtale, interviews og ved signering.
 
Mad, humor og satire
 
Man skal ikke gå for langt væk fra forlagsstande som Muusman’forlag, FADL’s Forlag og Turbine Forlaget, hvis man trænger til noget ganegodt. Holder man øje med programmet, kan man blive udsat for smagsprøver af vidt forskellig karakter: havtorn, budding, hotdogs, naturvin og veganske fristelser, for ikke at nævne særlige gulerødder, insekter, varm saft og vidunderlige vafler!
 
Er man til satire eller blot til lidt let gymnastik til grinetøjet, er der flere interessante samtaler og oplæg: De to unge mænd, historiker Hans Erik Havsteen og journalist Anders Olling, der står bag podcastserien “Kongerækken” (og som i øvrigt besøgte Hjørring Bibliotek dette efterår), kan opleves lørdag formiddag, mens dramatiker, skuespiller og forfatter Line Knutzon optræder med sin satiriske brevkassebog, “Camille Clouds brevkasse”. Også humoren som akademisk, teoretisk virkemiddel stilles der ind på allerede fredag formiddag, når lektor og forfatter Stefan Kjerkegaard og vores alle sammens Hella Joof snakker sammen om den lille, fine bog, “Tænkepauser: Humor”. Hella Joof optræder også med sin nyeste bog, “Båven om Gud” – en charmerende nyfortolkning af, hvordan det hele startede.
 
Krimier
 
Og lad os så absolut ikke glemme krimierne!
 
Bogforum 2017 bugner af bøger, hvor uhyggen og spændingen sætter agendaen. Krimiforfattere som Elsebeth Egholm, Nina von Staffeldt, Julie Hastrup, Michael Katz Krefeld, Jesper Stein og Sara Blædel kan opleves på nært hold, og henne på Krimimessens egen stand kan man teste sig selv, quizze og muligvis være så heldig at vinde billetter til Krimimessen 2018.
 
Grønlands kradse stemmer dukker i disse år hyppigt og ofte op til overfladen, og der er også noget at komme efter på denne front til bogfesten:
 
Mads Peder Nordbo snakker med journalist og vært på Aftenshowet, Mette Frisk, om sin krimi “Pigen uden hud”, der inden den overhovedet var landet i de danske boghandler, var solgt til oversættelse i mere end 16 lande. Den handler om en dansk journalist, der flygter fra sin egen tragiske virkelighed i Danmark, hvor hans kæreste og ufødte datter omkommer i en trafikulykke, til Nuuk, hvor han filtres ind blodige mord fra både fortid og nutid.
 
Nina von Staffeldt interviewes også om sin krimi, “Den sorte engel”, der cirkler om emner som mord, miljø og smugling af ulovlig fangst. Nina von Staffeldt er – foruden forfatter – selvstændig konsulent, og hun arbejder for med opgaver for EU og de danske myndigheder. Hun har rejst i det meste af Grønland som rejseleder og konsulent – også for Grønlands Selvstyre. “Den sorte engel”, som du kan høre mere om på Bogforum, er en selvstændig fortsættelse til von Staffeldts debut fra 2016, “Frosne beviser”.
 
Mere for børnene
 
Sidste år åbnede man et helt nyt familieområde med fokus på børnebøger og børnekultur, og man åbnede også Bogforums skolescener, der på messens første dag afholder arrangementer for skoleklasser.
 
I år sker der også en hel del for fremtidens voksne:
 
På Børnescenen kan man eksempelvis opleve oplæsning ved Flemming Quist Møller, der har skabt verdens bedste myg, nemlig Cykelmyggen Egon, og man kan møde Jakob Riising, der er forfatter til bøgerne om Karmaboy. DR Ultra optræder med “Kreakampen”, og Cirkus Mille underholder med cirkustricks og sjove historier fra cirkusverdenen. YouTube-stjernen Rasmus Brohave (aktuel med “Sådan blev jeg Rasmus Brohave”) og YouTube-parret RobinSamse (lige så aktuelle med “RobinSamse – kærester og nørder”) besøger også Børnescenen.
 
På Den Lille Scene kan man sætte sig med de mindste poder og lytte til højtlæsning af blandt andre Anne Sofie Hammer, Kim Leine, Kim Fupz Aakeson, Josefine Ottesen og Pernille Eybye.
 
Ved “Akademiet” og “Rollespilsakademiet” kan børn og unge få fingre og hjerne i gang, når der afholdes workshops: Lær eksempelvis at bygge huler, lave “rullinger” eller at tegne ligesom Jakob Martin Strid – eller hvad med at kode et computerprogram? Dét kan man lære trin-for-trin sammen med forfatter Kristian Langborg Hansen, der har udgivet intet mindre end tyve IT-bøger.
 
Og der sker jo MEGET MERE, så du kan med fordel klikke dig videre til Bogforums egen hjemmeside, hvor du via deres søgefunktion kan bevæge dig rundt i programmet og nærlæse de forskellige punkter. Du kan lave dit eget program og få det tilsendt pr. mail – og du kan selvfølgelig også købe din billet online.
 
Vil du hellere have et fysisk program i hænderne, har vi stadig nogle eksemplarer liggende på Hørsholm Bibliotek