""

Juletid er filmtid!

20.12.18
Fabelagtige film du har tiden til at se i juledagene

Fordybelse i hverdagen kan være en vanskelig øvelse for de fleste. Heldigvis giver juledagene anledning til ro og kontemplation. Findes der noget bedre end at krybe op i sofaen under et tæppe og give sig tid til at se en god lang film? Her anbefaler vi stærke film, der kræver sin tid af beskueren.

Alle filmene kan streames gratis fra Filmstriben.dk

 

Adèles liv - kapitel 1 & 2 (2013), 2t 52 min.

17-årige Adèle lever et helt almindeligt teenageliv med venner, veninder og kærester indtil hun forelsker sig helt og fuldt i den ældre kunststuderende Emma. Men livet med Emma er ikke ukompliceret. Adéle er ikke klar til at springe ud som lesbisk og hun har svært ved at finde sig til rette i Emmas kreative og voksne omgangskreds. Filmen vandt Guldpalmerne i Cannes.

 

Aquarius (2016) 2t 20 min.

Clara er en 65-årig pensioneret musikkritiker og enke. Hun er også den sidste lejlighedsindehaver i Aquarius, et lejlighedskompleks fra 1940-tallet i overklassens smukke strandresidenser i Recife. Resten af naboerne er lokket til at flytte af nye bygherrer, der har store planer om byfornyelse. Men Clara lader sig ikke snøre. Hun har boet der i en menneskealder, opfostret sine børn dér og nægter at flytte, så hun lægger sig ud med både de nye entreprenører og sine voksne børn, der ikke kan forstå hendes beslutning. Clara er stædig og tager kampen op imod det korrupte byggeselskab. Det giver hende ekstra kulør på hverdagen og får hende til at tænke tilbage på sit liv, sin kærlighed og musikken.

 

Den store skønhed (2013) 2t 15 min.

Journalisten og forfatteren Jep Gambardella færdes i centrum af den romerske kulturelite, men den dekadente omgangskreds begynder at gå ham på. Han søger en større skønhed og indhold i livet, men i sin søgen får han netop dyrket det iscenesatte, kunstige og vulgære. Vandt en Oscar for Bedste ikke-engelsksproget film 2014.

 

Det hvide bånd (2009) 2t 17 min.

Et lille, tysk samfund holdes sammen af en ond blanding af undertrykkelse, vold og dobbeltmoral i tiden lige før Første Verdenskrig bryder ud. En læge styrter på sin hest, fordi en tynd ståltråd er spændt over vejen, en kvinde falder gennem et loft og slår sig ihjel, og to børn mishandles på det grusomste. ’Det hvide bånd’ er en uafrystelig film om, hvordan ondskaben slår rod og trives i et samfund, hvor mishandling og ensretning er dagens orden. Filmen har vunder flere priser. De Gyldne Palmer 2009, Golden Globe 2010 for Bedste udenlandske film og Bodil 2011 for Bedste ikke-amerikanske film.

 

Det søde liv (1960) 2t 47 min.

I 'Det søde liv' lever journalisten Marcello Rubini et dekadent liv blandt det sofistikerede jet-set i Rom. Han har store ambitioner om at skrive seriøse artikler, men lader sig forføre af den dekadente livsstil. En dag må han træffe et valg. Filmen vandt Den Gyldne Palme i Cannes i 1960

 

Fanny & Alexander (1982) 3t 1 min.

Sædeskildring, der tager sin begyndelse i 1910 hjemme hos enkefru Ekdahl, hvor familien skal fejre julen, tre generationer i alt, deriblandt fru Ekdahls børnebørn, Fanny og Alexander, hvis far dør kort tid efter. Den stedlige biskop gør nu sine hoser grønne hos enken, og snart bliver de gift, hvorefter der begynder en magtkamp mellem den 12-årige Alexander og stedfaderen, den livsfornægtende biskop. Efter nogen tid hjælpes børnene bort fra bispegården, og måske foranlediget af Alexanders brændende had, dør biskoppen en grum død. Derefter genforenes den Ekdahlske familie ved en barnedåb. Filmen var nomineret til seks Oscars og vandt fire, bl.a. for bedste udenlandske film og bedste fotografering.

 

Fitzcarraldo (1981) 2t. 31 min.

Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski), kaldet Fitzcarraldo blandt indbyggerne i den sydamerikanske by, han bor i, har en drøm om at skabe et eksotisk operahus, så Carusos, Pucinnis og Wagners musik kan komme ud i vildnisset. Da han og kæresten Molly (Claudia Cardinale), ejeren af byens bedste bordel, tager hen for at se en lokal opera, lykkes det Fitzcarraldo at få den lokale finansmand Don Aquilinos (José Lewgoy) opmærksomhed, så han får mulighed for at lave en plan om at finansiere sin drøm.

 

Min far Toni Erdmann (2016) 2t 36 min.

Den tyske karrierekvinde Ines arbejder i Bukarest. Hun får uanmeldt besøg af sin gamle far Winfried, der gerne vil ind på livet af hende igen. For at nå sit mål mingler han med Ines fine forretningsforbindelser under dæknavnet Toni Erdmann, iført paryk, briller og falske tænder.

 

Mulholland drive (2001) 2t 21 min.

Betty kommer fra Deep River til Hollywood for at gøre karriere. I sin lejlighed møder hun en mystisk kvinde, der har været ude for en ulykke og mistet hukommelsen.

 

Paris, Texas (1984) 2t 19 min.

Der skete noget i Travis og Janes forhold, så de forsvandt og efterlod sønnen hos broderen Walt. Nu dukker Travis op, livstræt og med hukommelsestab, og vil genskabe sin familie. Han kæmper for at opbygge et venskab med sønnen, så de kan få Jane tilbage.

 

Sieranevada (2016) 2t 48 min.

'Sieranevada' udfolder sig over en lang eftermiddag i en lejlighed i Bukarest. Lægen Lary og alle generationer af hans familie er samlet for at mindes hans far, familiens overhoved, der 40 dage forinden er afgået ved døden. Per ortodoks tradition skal præsten komme og velsigne måltidet og afdøde, men han lader vente på sig. Mens familien derfor må udskyde middagen går samtalerne livligt og bevæger sig over alt fra 9/11 og det nylige terrorangreb på Charlie Hebdo i Paris til Rumæniens kommunistiske fortid til interne familieanliggender og stridigheder. Uenighederne mellem generationerne er store og det går ikke stille for sig når hemmeligheder og gammelt nag kommer op til overfladen. Samtidig er Lary midt i sin egen livskrise, og da en uventet gæst pludselig dukker op, kulminerer det hele og sandheder kommer på bordet.

 

Vintersøvn (2014) 3t 8 min.

Den velhavende Aydin er hotelejer og udlejer i en tyrkisk bjerglandsby. Hans unge kone har lagt alt til side for at tjene sin husbond, men Aydin opfører sig alligevel koldt, kynisk og arrogant over for både sin hustru, sin fraskilte søster og sine lejere. Da vintersneen lægger sig over landsbyen, stiger uenighederne op til overfladen. Filmen blev Årets Guldpalme-vinder 2014.