Historier om Danmark: Det svære demokrati

26.09.17

Ud af arbejderbevægelsen voksede Socialdemokratiet, og med Stauning i spidsen manifesterede arbejderne sig som en toneangivende aktør i samfundet. I 1924 overtog Socialdemokratiet for første gang regeringsmagten med Thorvald Stauning som statsminister, og sammen med de Radikale indførte de en lang række velfærdsreformer i 1930’erne.

1930’erne var krisetider, og i Danmark håndteredes krisen med en politisk samling hen over midten i Kanslergadeforliget i 1933. Som en del af forliget opstod en reform af socialloven, der betegnes som en af de mest betydningsfulde reformer i retningen mod dannelsen af den danske velfærdsstat.
1933 var også året, hvor Hitler kom til magten i Tyskland, og i 1939 brød 2. verdenskrig ud. Danmark blev besat af tyskerne den 9. april 1940, og for at mindske tab indledte den danske regering en samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt. Ikke alle danskere samarbejdede, og i krigens sidste år spillede modstandsbevægelsen en stadig større rolle. Modstandsbevægelsen udsprang af de politiske yderfløje – kommunisterne og de nationalt-konservative kredse.

Den 5. maj 1945 overgav de tyske tropper i Danmark sig til englænderne, undtagen på Bornholm hvor de først overgav sig den 9. maj efter voldsomme russiske bombardementer.
Efter krigen blev der dannet en særlig befrielsesregering, som bestod af politikere fra samarbejdende partier og modstandsledere fra Frihedsrådet. Sammensætningen var resultatet af et kompromis mellem de to stridende grupper.

Vil du læse mere?
Om Danmark som velfærdssamfund fra 1915-2000 >>
Danmarkshistorie: Fra systemskifte til besættelse (1901-1940) >>
Danmarkshistorie: Om besættelsestiden 1940-1945 >>

Vidste du at: Allierede under 2. Verdenskrig overvejede at smugle østrogen ind i Hitlers mad for at gøre ham mere feminin og dermed mindre aggressiv.
Vidste du at: Kokosnøddevand har den samme elektrolytiske balance som blod. Derfor kunne læger bruge det som erstatning for blodplasma i nødstilfælde under 2. Verdenskrig.
Vidste du at: Britiske soldater under 2. Verdenskrig fik tildelt 3 stykker toiletpapir pr. dag, mens amerikanske soldater fik tildelt 22.
Vidste du at: Allierede gik i land i Normandiet den 6. juni 1944 for at påbegynde en operation, der havde som mål at befri Europa fra den tyske besættelse. Dagen bliver også kaldt D-dag og markerede starten på slutningen af 2. Verdenskrig.

 

Materialer