Folketingsvalg 5. juni - hvor skal krydset sættes?

Der er trykket på valgknappen og der skal være Folketingsvalg i Danmark. Partierne er kørt i stilling og kæmper de næste uger om din opmærksomhed. Hvordan overskuer du al virakken og finder ud af hvad du skal stemme på?

Der er trykket på valgknappen og der skal være Folketingsvalg i Danmark 5. juni 2019. Partierne er kørt i stilling og kæmper de næste uger om din opmærksomhed. Hvordan overskuer du al virakken og finder ud af hvad du skal stemme på?

En valgdag er en stor dag. Det er en sejr for demokratiet og måske vi lige bør huske, at før 1915 havde kun 15% af Danmarks befolkning stemmeret og at stemmeret ikke er en selvfølge i mange lande.

Husk lige på det, når du modtager din stemmeseddel med posten. Betragt den som mere end blot et stykke papir i postbunken. Brug den til at få sat dit personlige kryds og få medindflydelse på Danmarks fremtid.

Mediemøllen kører og de politiske smædekampagner kan nemt få overtaget. Som menig vælger kan det være svært at bevare overblikket og gennemskue hvad der er partiernes reelle værdier og visioner. Krydset skal gerne sættes efter modne og grundige overvejelser, truffet på et sobert grundlag.

Måske det er første gang du skal stemme og så er dagen ekstra stor for dig. Du vil, med ret, føle dig som en ekstra betydningsfuld samfundsborger nu hvor du kan afgive din stemme. Men hvad betyder rød og blå blok og på hvilken fløj er du? Du har brug for at ruste dig, før du træffe dit valg.

Biblioteket har samlet en håndfuld gode links til dig, som kan gøre din beslutning om hvor krydset skal sættes nemmere og som kan give dig overblik. Kig også med på boglisten nedenfor.

 

Se samlet liste over opstillede partier til det kommende folketingsvalg her:

https://valg.oim.dk/partier-og-kandidater/opstillingsberettigede-partiers-adresser-mv/

Klik dig videre til partiernes hjemmesider her nedenfor:

A Socialdemokratiet

B Radikale Venstre           

C Det Konservative Folkeparti

D: Nye borgerlige

E : Klaus Riskær Pedersen

F Socialistisk Folkeparti (SF)

I Liberal Alliance

K : Kristendemokraterne 

O Dansk Folkeparti

P Stram kurs

 V Venstre  

Ø Enhedslisten

Å Alternativet

 

Officielle kilder om Folketingsvalget

Folketinget.dk har lavet en oversigt hvor du kan læse om de forskellige partier, deres historie og sammenligne de forskellige partiers synspunkter inden for mange emner, bl.a. om straf, klimaforandringer, ligestilling, indvandrerpolitik o.a..

På Borger.dk kan du få information om reglerne for folketingsvalg. Hvem må stemme og hvordan forløber en afstemning

 

Hvilken kandidat er du mest enig med?

DR's kandidat-test

TV2's kandidat-test:

Altingets kandidat-test:

 

Læs mere om Folketingsvalget på Faktalink.dk

Læs mere om Folketingsvalget på DR-nyheder

08.05.19