Godt nyt for ægte blues freaks

28.02.21
Der er kommet et brag af en udgivelse for blues freaks (som mig selv!). ”The rough guide to Chicago blues” dækker perioden 1940-1969.

Her er alle de store bluesmusikere, der fik sat strøm til den traditionelle country blues i takt med de sorte amerikaneres flugt fra syden til de nordamerikanske storbyer, især Chicago. 
Der er tale om brugsmusik lørdag aften, dvs. i store danseetablissementer i Chicagos southside område indhyldet i tobaksrøg og med Pabst Blue Ribbon i rigelige mængder.  
Nævnt i flæng er navne som Muddy Waters, Howling Wolf, Little Walter og Jimmy Reed.  
Et af de helt store navne var den legendariske slide-guitarist Elmore James. Han fik et pænt hit med sangen ”Dust my broom” i 1951. Titlen på sangen kan bedst oversættes til noget i retning af: ”Nå, nu må jeg se at komme videre, så jeg pakker mit grej og drager af sted”. (Oftest efterladende en ulykkelig kæreste!). Elmores sang har omkvædet: ”I believe, I believe my time ain´t long”. Det fik han desværre ret i, idet han døde i 1963, blot 45 år gammel. Nummeret her, der stammer fra den originale 78 rpm. udgivelse fra 1951 er ikke med på denne antologi, men kan lånes i flere indspilninger. 
Musikken her gav stor inspiration til det europæiske blues boom fra midten af 60erne og mange år frem.
”Play the blues, man”, som vi råbte til John Mayall til en koncert i København for mange år siden, hvor han havde kastet sig over mere moderne musikalske udtryksmidler, som var oppe i tiden dengang.

Lyt til smagsprøver her og lån musikken på biblioteket