Ukraine – mellem øst og vest

01.11.16
Ukraine er Europas næststørste stat med grænser op til Hviderusland, Polen, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Moldavien og så selvfølgelig Rusland.

Men hvad ved vi om dette kæmpeland udover at hovedstaden hedder Kiev og at flaget har de samme farver som vort broderfolks? Jo, selvfølgelig atomuheldet i Tjernobyl tilbage i 1986, men dengang var det jo ”bare” en af Sovjetrepublikkerne. Og nåh ja, så er der balladen om Krim og løbende kampe mellem regeringssoldater og oprørske mindretal med russiske sympatier. EU har også spillet en rolle for at få Ukraine trukket i vestlig retning, selvfølgelig med al mulig modstand fra Putins Rusland.

Den schweiziske historiker Andreas Kappeler med speciale i Østeuropas historie har udgivet - indtil videre - hovedværket om Ukraines historie på dansk. Det er et meget grundigt værk, der tager udgangspunkt i Kievrigets opståen i det 9. århundrede og slutter med Ruslands indlemmelse af Krim-halvøen i 2014. Med sin centrale placering og mange grænser har historien mildest talt været noget omtumlet, og forfatteren har derfor koncentreret sig om de områder, hvor det ukrainske folk har haft sammenhængende historisk flertal. Et meget seriøst værk, der er tilgængeligt for menigmand og en sand guldgrube for en historiehungrende gymnasieelev.

Jens Jørgen Nielsen har skrevet bogen Ukraine i spændingsfeltet. Det er en noget anden historie, hvor vinklingen på problemerne er set med russiske briller i et storpolitisk perspektiv med ikke overraskende EU og USA som skurkene.

I Matilde Kimers Krigen indeni kommer vi helt tæt på nogle af de skæbner som er ramt af konflikten. Følger bl.a. den 42-årige husmor Anna, som støtter Majdan-aktivisterne i deres kamp for at blive en del af Europa, mens den 19-årige jurastuderende Bogdan modsat vælger, at blive kriger.

Andrew Wilsons Ukraine crisis : what it means for the West sætter krisen i sammenhæng med Ruslands slet skjulte ambition om at udvide sin indflydelse i det tidligere Sovjetunionen.

 

Materialer