Turen går til bøgernes verden

02.10.17
Tag med på en litterær jordomrejse

Vi lever i en verden, der bliver mindre og mindre. Nyheder, handel og kontakt på sociale medier skeler ikke til landegrænser men flyder frit og ubesværet via det allestedsnærværende internet. Men det er ikke bare teknologien, der gør verden mindre. Noget så gammeldags som litteratur har været med til at nedbryde landegrænser og give mennesker indsigt i hvordan det er at leve i andre lande og under andre forhold fra længe, længe før der nogensinde var tænkt på internettet. Og nu er beviset for denne påstand kommet: Turen går til bøgernes verden. Med den i hånden kan man komme rundt til alle kontinenter og verdensdele, og nu vil vi tage jer med til nogle af vores yndlingssteder. 

Vi starter i Israel med Selma Lagerlöfs udødelige ”Jerusalem”. Vi er i begyndelsen af 1900-tallet og følger en række inderligt troende familier på deres udvandring fra Dalarna i Sverige til det hellige land, hvor virkeligheden er en helt anden, end den, de havde forestillet sig hjemmefra.  

Så skal vi til Sydafrika med J. M. Coetzees mesterværk ”Vanære”, der er en kuldslået og barsk men desværre også nådesløst realistisk fortælling fra et Sydafrika, der stadig er stærkt splittet efter apartheids fald.

Vi skal nu et smut til Canada med Alice Munros "Fjendskab, venskab, ægteskab", der er sitrende hverdagsrealisme om livets uventede drejninger, og de spor, de sætter. Stor og klog fortællekunst.

Vi besøger nu Den Dominikanske Republik i selskab med Junot Díaz’ ”Oscar Wao og hans korte og forunderlige liv”. En morsom, sørgelig og fuldstændig vidunderlig roman om fedme, familieforbandelser og livet i et diktatur.

Fra Den dominikanske Republik skal vi til Japan med Hiromi Kawakamis ”Kvinden ved havet”, der er tyst, dragende, gådefuld og meget, meget japansk. En eksotisk og smuk bog.

Vi gør et kort ophold her i det hjemlige med Amalie Laulund Trudsøs "Koordinater", der er en udviklingshistorie, hvor hvert kapitel har navn fra en gade i København. Om at vokse op, vokse ind og ud og vokse sammen med byen.

Så går turen til Estland med Sofi Oksanens ”Renselse”, der er et grumt indblik i de lange skygger Estlands voldsomme historie fra Sovjettiden kaster helt ind i nutiden.

Vi vender næsen mod Frankrig med Patrick Modianos "Askeblomster". En vandring rundt I Paris’ gader flettes ind i en erindring om en mystisk uopklaret mordgåde. En lille roman der rummer en stor historie.

Vi skal også til Island med Sjóns ”Skygge-Baldur”, der er en fysisk og åndelig rejse dybt ind i Islands storslåede, brutale og mytiske natur, hvor mennesket på alle måder er et meget sårbart og ubetydeligt væsen.

Fra Island drager vi vestpå til USA i selskab med Patti Smiths "Just kids". Patti Smith, Godmother of punk, tager os med til 60’ernes og 70’ernes kunstnermiljø i New York, og ind i en kærlighedshistorie der strækker sig over flere årtier.

Vi skal videre til Portugal med Pascal Merciers ”Nattog til Lissabon”, der er en filosofisk og eksistentiel bestseller, der stiller spørgsmålstegn ved vores måde at leve vores liv på, og som har Lissabon som farverig og fascinerende kulisse. 

Med Tove Janssons "Sommerbogen" runder vi Finland. Mumis mor Tove Jansson skriver i denne bog, så man kan dufte saltvand og mærke skærgårdssolen bage i nakken.

Vi tager også lige et besøg i nabolandet Spanien med Carlos Ruiz Zafons ”Vindens skygge”. Vi følger drengen Daniel, der vokser op i Barcelona i årene efter Den spanske borgerkrig. Et Barcelona, der er fattigt og forarmet pga. krigen men også labyrintisk, mystisk og ekstremt dragende.

Vi bliver i Europa, for med Madame Nielsens "Invasionen" skal vi et tur til Grækenland. Her starter rejsen, som Madame Nielsen drager på i sporet af flygtningestrømmen op igennem Europa. En historie der overskrider grænser i både fysisk og overført forstand. 

Med Milan Kunderas klassiker ”Tilværelsens ulidelige lethed” skal vi videre til Tjekkiet og opleve livet i Prag under russernes invasion i 1968. Denne voldsomme begivenhed danner rammen om et filosofisk laboratorium, hvor Milan Kundera forsker i hvad det vil sige at være menneske på godt og ondt.

Vi runder vores jordomrejse af i Tyskland med Goethes klassiker ”Den unge Werthers lidelser”. Det er tysk weltschmertz af den fineste skuffe. Det siges at bogen startede en europæisk selvmordsepidemi, for selv i 17-1800-tallet kendte litteraturen ingen grænser.

Vi håber at denne lille lynrejse har givet jer mod på at tage af sted selv og ønsker jer en rigtig god rejse!

Materialer