""
Foto: Unsplash

Podcasts til sensommeren og efteråret

08.08.21
Her er en masse gode lyttetips med både spænding, samfund og interessante samtaler.

Vi anbefaler ni gode podcasts til dig.

Du kan finde alle de omtalte podcasts via diverse podcast apps eller ved at klikke på linket ved hver anbefaling. Desuden kan appen DR LYD anbefales, hvor du kan finde en del af nedenstående podcasts og mange andre gode lytteoplevelser.

Skud i sneen

En decembernat i 2001. To biltyve bliver skudt og dræbt af politiet i et industrikvarter i Tilst uden for Århus. Betjentene handlede i nødværge, det har alle retsinstanser i Danmark fastslået. Men de pårørende har svært ved at slutte fred, med det der skete, for de synes stadig, der er huller i hændelsesforløbet. Podcasten er både spændende og frustrerende lytning, for hvad er det egentlig der er sket? Samtidig er det også et stykke dygtigt journalistik, som balancerer smukt mellem de forskellige positioner i sagen.

Find podcasten her: Skud i sneen

Your own backyard

Undersøgende podcast om den studerende Kristin Smarts forsvinden i 1996 fra Californiens polytekniske universitet. Hun er aldrig blevet fundet, og podcasten stiller skarpt på en lang række graverende fejl i efterforskningen af hendes forsvinden. Podcasten er speciel, fordi der så mange beviser, som peger på én bestemt person, men politiet kommer ingen vegne.

Find podcasten her: Your own backyard

Floodlines

Den 29. august 2005 hærgede orkanen Katrina gennem den mexicanske golf, og New Orleans blev delvist oversvømmet, fordi digerne omkring byen brast. Podcasten handler om, hvad der egentlig skete med byens befolkning under og efter Katrina - særligt den fattige del, som fik lille eller ingen hjælp. Podcasten handler også om den utrolige inkompetence myndighederne udviste, og hvordan mediernes skandaløst spidsvinklede dækning gjorde katastrofen til en af ​​de mest misforståede begivenheder i amerikansk historie. En fremragende podcast på alle planer; lyd, research, interviews, speak er alt sammen i verdensklasse.

Find podcasten her: Floodlines

Nu snakker vi om det

Samtalepodcast hvor de tre værter Morten Svane, Malthe Zimakoff og Daniel Jensen taler om små og store følelser. Lyder det kedeligt og navlepillende? Det er det ikke. Værterne har reflekterede og forfriskende uironiske takes på det at være mand og menneske med temaer som "Frygten for at vælge det forkerte liv,"Om at have det svært med sine forældre" og "Om psykologi-sky og løsningsorienterede mænd." Meget lytteværdig, generøs og ærlig podcast.

Find podcasten her: Nu snakker vi om det

Paper ghosts, sæson 1

Amerikansk true crime podcast om en 50 år gammel "cold case." Fire piger forsvinder fra det samme søvnige hjørne af New England, alle inden for en kilometer fra hinanden. Efterforskningen går i stå og der bliver ikke foretaget nogle anholdelser i sagen. Halvtreds år senere genoptager podcastvært og forfatter M. William Phelps efterforskningen, da han modtager et opkald, som afslører nye oplysninger i den gamle sag. Super spændende og velproduceret podcast, som også giver sig god tid til de efterladte familier, deres spørgsmål og sorg.

Find podcasten her: Paper Ghosts

Mænd der knækker

Tv-vært og forfatter Abdel Aziz Mahmoud virker på overfladen som en mand, der har fuldstændig styr på livet. Men han har kæmpet med angstanfald og været sygemeldt med stress. I podcasten taler Abdel med fem succesfulde mænd om de perioder i livet, hvor de har haft det sværest psykisk. Det er aldeles fremragende lytning, hvor Abdel og gæster deler gavmildt ud af dem selv og deres erfaringer. Særlig dejligt er det, at der ikke udelukkende fokuseres på, hvordan mændende rejste sig fra deres knæk; de beskriver modigt og klogt, hvordan angstanfald føles, hvordan man bliver bims af søvnmangel, hvordan andre lever i lys, mens man selv lever i mørke og mange andre dyrtkøbte erfaringer fra angsten og stressens overdrev. 

Find podcasten her: Mænd der knækker

Hvem er.. Jada

Hvem er egentlig bag den musik vi spiller, hylder og elsker hver eneste dag på P3? Og hvilke dramaer, drømme og eventyr gemmer sig i deres tur fra øvelokalet til landets største scener? I podcastserien Hvem er... dykker værten Pelle Peter Jencel ned i historierne bag musikken, når nogle af de vigtigste navne i dansk musik fortæller deres historie. Særligt skal de tre afsnit om sangerinden Jada fremhæves. Det er en fantastisk historie om Emilie fra Bisserup med den ukuelige fightervilje, som er så musikalsk og anderledes, og som oplever altid er være udenfor - men hun er ligeglad, for hun vil bare lave musik. Emilie bliver til Jada og større musikalsk talent er sjældent set i Danmark. Som med alt hvad Pelle Peter Jencel laver, så er podcasten velproduceret, seriøs og utroligt godt fortalt.

Find podcasten her: Hvem er.. Jada

De 169 piger

En helt tilfældig chat mellem 16-årige Anna og en fyr, hun ikke kender, er starten på det hele. Han skal vise sig at blive Danmarks største serieafpresser, mens hendes råb om hjælp vil blive afvist af politiet. Podcasten afdækker dygtigt og grundigt, hvordan landets politikedse ikke har været i stand til at drage paralleller mellem de mange afpresningssager. En serieforbryder er derfor gået fri med store konsekvenser for de mange ofre. Han er nu endelig pågrebet, og podcasten følger retssagen. 

Find podcasten her: De 169 piger

Kostskolen

Fremragende P1 dokumentar om myndighedssvigt. I 2019 kommer socialtilsynet med voldsom kritik af Havregården Kostskole. De konkluderer blandt andet at kostskolen i lav grad har været i stand til at beskytte eleverne mod vold, overgreb og krænkelser mellem børn og unge på skolen Men nu står en række tidligere medarbejdere, elever og pårørende frem og fortæller, at de oplevede, at de kritisable forhold på Kostskolen har stået på i årevis. Som lytter føler man sig helt magtesløs, for det kan da ikke være rigtigt, at den slags myndigheds- og ledelsessvigt kan foregå i Danmark i dag. 

Du kan høre podcasten her: Kostskolen