Nina anbefaler: Zetlands bedste_ - årets udvalgte artikler

Tankevækkende artikler fra 2018

Jeg har denne gang valgt at anbefale en samling af netmediet Zetlands bedste artikler fra 2018. Jeg elsker Zetland som nyhedsmedie, fordi deres artikler går helt i dybden og deres emner er aktuelle og relevante. Journalisterne og skribenterne på Zetland er dygtige, skarpe og samtidigt menneskelige i deres udtryksmåde. Jeg læser jævnligt de artikler, som de lægger op frit for alle på deres Facebook side. Det er nemlig sådan, at man skal være medlem for at kunne tilgå alle deres artikler, men der altså adgang til en del, hvis man følger dem der.

Denne samling af artikler er udvalgt, fordi de har været allermest tankevækkende i 2018 og handler om politik og lykke. ”Om glemte succeser og demokratiske eksperimenter”.

Jeg vil personligt fremhæve to artikler fra bogen som bevægede mig, og som lagrede sig i mig, efter jeg havde læst dem.

Den ene hedder ”Min søster døde, da hun blev ramt af en sølvgrå Seat Toledo. Jeg ringede til manden bag rattet”. Den er skrevet af Jakob Silas Lund, som er forfatter, foredragsholder og konsulent for bl.a. FN-organisationen UN Women. Han fortæller i artiklen om hans søster der 16 år tidligere blev slået ihjel i et voldsomt biluheld, hvor deres egen far sad ved rettet i samme bil som hende. Faren overlever med forskellige skader. Føreren af den anden bil havde sin egen 10-årige søn med sig i bilen, men de to kom mirakuløst ikke noget til. I mange år har Jakob nu tænkt på at tage kontakt til føreren, da han føler sig forbundet til ham på en eller anden måde. Han har aldrig hadet ham.

I artiklen fortæller Jakob også om sit møde med ngo’en Fambul Tok, hvor missionen er at genopbygge den sociale sammenhængskraft efter alt blev smadret af borgerkrigen i Sierra Leone fra 1991-2002. I denne sammenhæng er han på et tidspunkt med til en forsoningsceremoni i en lille landsby, hvor et eksempel med en kvinde hvis bror er blevet dræbt, fortæller de tilstedeværende om tilfældigheden i det og sorgen efterfølgende. Da rejser en mand sig op, og giver sig til kende som ham, der slog hendes bror ihjel. Manden beder bønfaldende om tilgivelse idet han blev tvunget til grusomme handlinger men angrer helt enormt for dem.

Denne måde at tilgive og forsone på får Jakob til at indse, at det i den vestlige verden oftere handler om hævn og fordømmelse end tilgievlse, og at vi kunne lære en masse af det. Han indser samtidig, at han selv har et behov for at tilgive chaufføren i bilen som dræbte hans elskede søster. Derfor beslutter han sig for at ringe til ham. Mere vil jeg ikke afsløre her.

En anden tankevækkende og (med rette) angstfremkaldende artikel er den med titlen Sådan ser dit liv ud i en fem grader varmere fremtid”. Med facts fra førende forskning på området beretter Mads Nyvold om klodens tilstand og beskriver malende og tydeligt, hvordan det vil være, at være dansker i år 2100 hvis planetens temperatur stiger med fem grader. Faktisk er Danmark et af de steder i verden, hvor man stadig kan overleve, mens der der de fleste steder i verden vil være tørke og helt ubeboeligt, og vi vil i Danmark være nødt til at dele vores madkammer med millioner af andre mennesker. Verden som vi kender den, eksisterer ikke længere. For eksempel vil der ikke længere være en årstid som hedder vinter. I hvert fald ikke med frost, sne og hvad der ellers hører til en vinter, som vi kender den her i Danmark. Vi får tropisk klima med palmer, kakerlakker, fugleedderkopper, papegøjer og hvad der ellers forekommer i disse temperaturer. For ikke at tale om, hvordan verden ser ud, når havstanden stiger. Så mister vi f.eks. store dele af New York, Alexandria og Tokyo (for bare at nævne nogle få) der vil være totalt oversvømmet. Og tro ikke at Danmark går fri, vi skrumper ret meget ind!

Læs artiklerne hvis du tør. Du stopper ikke med at læse, før du er nået til sidste punktum.

Læs mere om Zetland her www.zetland.dk/

Af Nina
21.08.19