Når bilen ikke kun er et transportmiddel.

02.03.17
Bibliotekar og bilfan Benny anbefaler de bedste bøger om biler.

Min kone og jeg var for nogle år siden inde på Shell tanken på Kongevejen for at checke dæktrykket på bilen, før vi skulle på ferie. En af vores lånere på biblioteket er også på tanken og kommer hen til mig og siger: ”Jeg var ikke klar over, at bibliotekarer kørte i den slags biler”. (Hans egen bil var en lækker VW Touran). Han kikker interesseret på min Subaru Legacy og jeg fortæller ham om, hvor svært det har været for mig at få fat i netop den model med det udstyr og til den rette pris som let brugt. Bilsnakken går i al gemytlighed, og jeg ender med at lægge hånden på hans skulder og siger med et glimt i øjet: ”Du troede måske at bibliotekarer og den slags alle sammen kørte rundt i Citroen Berlingo?”

Jeg synes selv, det er en sjov og god historie, der fortæller lidt om vores forventninger og måske oven i købet fordomme når det gælder et af vores foretrukne transportmidler. Bilen er kommet for at blive, og det kan selv en erklæret bilhader og heldigvis afgående borgmester i København Morten Kabell ikke lave om på! For de af os der synes at bilen er andet og mere end et transportmiddel er der masser af spændende og flotte bøger på biblioteket, man kan kaste sig over. Jeg skal her anbefale et udvalg, jeg selv har haft fornøjelse af.

(Links til alle bøger finder du nederst på siden).

Livsstilsekspert m.m. Christian Grau har skrevet en vittig og meget underholdende bog om forskellige personers bil-cv:

Christian Grau: Mænd & biler : hvad siger du med din bil – og hvad siger din bil om dig? (2014).

Vi kikker misundeligt efter vort broderfolks store Volvo’er og undrer os over, at de lod SAAB gå nedenom og hjem. Selv har vi forsøgt os utallige gange med bilproduktion, desværre uden det store held. Bogen her er et jubilæumsskrift udgivet i anledning af Dansk Vintage Motor Clubs 50 års jubilæum i 2013 og den gennemgår de ofte meget optimistiske projekter.

Danske bilbyggere : forsøg på en dansk bilproduktion efter anden verdenskrig. (2013).

Christian Frost har skrevet utallige bøger om bilmærker lige fra Ferrari til Renault. Her foreligger et udvalg af Frosts  klummer og testkørsler og andre bilrelaterede artikler.

Christian Frost: En bilidiots bekendelser. (2011).

De fleste af os kender bedst en Mercedes som kunde i en Taxa, og den velkendte følelse af komfortabel velkørende transport har været kendetegnende for mig i alle de år, jeg har kørt i Taxa. Her er bogen om Mercedes-Benz historie i Danmark. Et meget indsigtsfuldt og velskrevet værk spækket med samtidige illustrationer.

Erich Karsholt: Mercedes-Benz i Danmark : mennesker, biler og markedsføring. (2010).

Der har altid været interesse for kåringen af årets bil i Danmark. Skulle man ud og købe ny bil, var det da oplagt at tage en prøvetur i den nykårede model. Det er den rene a-ha oplevelse at dykke ned i bogen her, for hvem kan f.eks. huske at det var Ford Capri der vandt prisen i 1969?

Finn S. Knudstrup: Årets bil i Danmark gennem 40 år. (2009).

Min kammerat og jeg var som store knægte meget betaget af amerikanerbiler. På en cykeltur en dag til Charlottenlund ser vi en Chrysler 300 H convertible  fra 1962 med kronenummerplader. Det var en ekstremt sjælden bil, kun produceret i 123 eksemplarer i den årgang. Kong Konstantin og prinsesse Anne Marie var blevet gift i 1964 og var efterfølgende på bytur i den åbne vogn. Bogen her er et pragtværk udi kongelig bilhistorie gennem 100 år.

Martin Lund: Kongelig køreglæde : med benzin og blåt blod i årene. (2009).

Ligesom med andre store tekniske landvindinger som f.eks. flyvemaskinen, var bilen i dens barndom genstand for menigmands spot og latterliggørelse. Billedet af en mand med et rødt flag der gik foran et meget langsomt kørende automobil siger det hele, men tingene ændrede sig hurtigt. Niels Jonassen fra det nu hedengangne Klassisk Bil & MC magasin har skrevet en herlig bog om bilernes lømmelalder.

Niels Jonassen: Fra legetøj til transport 1900-1920. (2002).

Arkitekten, skribenten og designhistorikeren Niels Kryger har udgivet tre meget flotte bilbøger om bilerne fra 30’erne, 40’erne og 50’erne og endelig 60’erne. 30’ernes ekstravagante futuristiske design, efterkrigstidens smalhals fra Folkevognen og til de uopnåelige dollargrin og til sidst 60’ernes allemandsbiler.

Niels Kryger: Bilen i 30’erne : design i bevægelse. (2002).

Niels Kryger: Bilen i 40’erne og 50’erne. (2003).

Niels Kryger: Bilen i 60’erne : design i bevægelse. (2005).

Jeg har som nævnt tidligere været en del betaget af amerikanerbiler, altså vel og mærke de store ”flydere” fra især 50’erne og første halvdel af 60’erne. Jeg kørte engang i starten af 60’erne med min far og en af hans bekendte på Roskildevej i vores Volvo PV 444 fra 1958. Det var mørkt og foran os kørte en Ford Thunderbird årgang 1960. Der var lidt køkørsel og hver gang T-Bird’en bremsede, strålede dens 6 runde baglygter! Min fars bekendt sad og bandede og svovlede over dette blærerøvskøretøj, idet han mente at baglygtearrangementet var vildt overdrevet! Vores Volvo havde 2 små fedtede baglygter, man dårligt kunne se! Simpel misundelse? Sandsynligvis, idet synlige baglygter jo måtte være at foretrække ud fra en trafiksikkerhedsmæssig synsvinkel.

De store amerikanerbiler var ellers hverken præget af miljøvenlighed eller sikkerhed! De skulle vise muskler og signalere, at deres ejer havde magt over tingene. I dag er velholdte eksemplarer af de store klassikere investeringsobjekter i millionklassen og entusiaster som undertegnede må nøjes med at savle lidt i de flotte bøger om bilerne!

Greatest American cars. (2005). Et pragtværk på over 700 sider med lækre billeder og informativ tekst.

E. John DeWaard: Fins & chrome. (1988). Som titlen antyder er vi I 50’erne. Et unikt stykke amerikansk bilhistorie med samtidige illustrationer.

Nicky Wright: Classic convertibles. (1997). Hvis man er til åbne biler, er det her biblen over hvad der har kørt på de amerikanske veje I solskinsstaterne.

Quentin Willson: Den store bog om klassiske amerikanske biler. (1999). En af de få bøger der er oversat til dansk er skrevet af en englænder, der selvfølgelig har en lidt ironisk distance til forbruget af krom!

Jørgen Kjær: Cuba – Castro, Che og masser af Classic Cars. (2016). Jørgen Kjær fra forlaget Motorploven har være på Cuba og forsøgt at kortlægge fænomenet overlevende amerikanerbiler på Cuba. Det er der kommet en flot fotobog ud af.

Som tidligere nævnt kom der ikke meget ud af dansk bilproduktion. Til gengæld havde vi en fabrik, der producerede støbte legetøjsbiler af en så høj kvalitet, at de i dag er hundedyre samlerobjekter. Det er selvfølgelig Tekno biler der er tale om, og drenge på min alder og deromkring vil nikke anerkendende. Kik nu efter en ekstra gang på loftet eller i kælderen! Måske gemmer der sig en mindre formue!

Tekno : made in Denmark (2007). Flot samlerkatalog af Tekno specialisten fra Samlerbørsen Hans Hedegård. Priserne er selvfølgelig højere i dag!

Jeg skal afslutningsvis bekende, at vi under en familieferie for nogle år siden kørte rundt i Andalusien i en lejet Citroen Berlingo (nyeste model). Det var en ganske fortrinlig bil, der dækkede transportbehovet! Jeg håber I får lyst til at kikke nærmere på nogle af vores dejlige bilbøger!

Benny, bibliotekar.

Materialer