""

Lars anbefaler: Spændende cykelbøger til sommerferien

Af Lars
30.05.18
Foretrækker du seks timer med bjergetape fra Touren fremfor at nyde sommervejret udenfor, så bør du udvide din cykelhorisont med disse interessante cykelbøger, som du finder på dit lokale bibliotek.

Hvem elsker ikke at tilbringe timer foran tv-skærmen med cykelklassikere som Flandern Rundt, Paris-Roubaix og de store bjergetaper fra Giro d'Italia og Tour de France. Men ikke alle ved, at det kan være lige så berigende at læse bøger om cykelsporten. En du i hvert fald skal læse er Joakim Jakobsens murstensbog Tour de France. Her gennemgår forfatteren på meget læsevenlig vis Tourens historie fra starten i 1903 og frem til vores egen tid. Du får malende beskrivelser af rytternes lidelser og succeser, de umenneskelige prøvelser og strabadser de må gå igennem og du får et kendskab til cykelsportens største helte som Fausto Coppi, Jacques Anquetil og Eddy Merckx. Og selv om den er på 800 sider, så er bogen delt fint ind i et kapitel for hvert år, så du kan sagtens lægge den fra dig og genoptage senere, uden du har glemt handlingen.

En anden sjov bog at gå til som ny cykelbogslæser er Sort kaffe og hvide sokker. Flere kendte danske cykelryttere som Rolf Sørensen, Brian Holm og Jens Veggerby fortæller anekdoter og hvad der er hot og not som cykelrytter. Der er masser af uskrevne regler, både når det gælder påklædning, kørestil og adfærd, hvis man skal have god stil og være "lirens". Her bliver du både klogere og har det sjovere end foran tv'et til en lang sprinteretape i Touren.

I den mere alvorlige ende finder vi Michael Rasmussens Gul feber - en ærlig og barsk fortælling om hans år som professionel landevejsrytter. Her er der ikke lagt fingre imellem og vi får hele historien om Touren 2007, hvor "kyllingen" lå til at vinde hele løbet, efter han triumferede på bjergetapen op til Col d'Aubisque. Omgåelse af reglerne og stærk mistanke om dopingmisbrug var for meget for Tour de France-ledelsen og han blev taget ud af løbet. Bogen er langtfra en forsvarstale for doping men mere et forsøg på at få publikum til at forstå, hvilke dillemmaer og overvejelser en professional rytter må leve med, hvis han vil køre med de bedste. 

Den sidste bog vi anbefaler her er biografien om den største cykelrytter gennem tiderne - Eddy Merckx. Han vandt næsten alt i de 10 år, han var på toppen og til forskel fra de ryttere, vi kender i dag, så dominerede Merckx over hele sæsonen. Fra forårsklassikere til de store etapeløb for så at slutte med at vinde VM i slutningen af sæsonen. Det er der ingen, der har været i nærheden af at kopiere i de sidste mange år. I denne bog får du hele historien om Eddy, fra de unge år til slutningen på karrieren. Privatlivet, kriserne og sejrerne. Han var kendt som "kannibalen", men her lærer du at kende ham som et menneske.

  

Materialer