""
Foto: privat

Hvad skal pensionist og bibliotekar Agnete Tøndevold læse?

Af Nina
11.07.22
Min sommer er lang og jeg har tænkt at jeg ville gerne læse disse ti bøger men hvis sommeren bliver meget varm bliver nok ikke alle læst.

Jeg er begyndt på Kirsten Thorups roman, Indtil vanvid, indtil døden. Den beskriver hvordan en ung dansk kvinde, enke efter en Luftwaffepilot sætter sine små børn på børnehjem og rejser ned til München midt under anden verdenskrig. Der besøger hun en dansk veninde gift med hendes mands kollega. Bogen skildrer hvordan det er at leve i Hitlers Tyskland. Men jeg forstår ikke hvorfor en ung dansk kvinde gør noget sådant…

Jeg læser ofte flere bøger samtidig, og parallelt med denne bog læser jeg en biografi af Patrick Marnham om forfatteren Mary Wesley, Wild Mary.

Mary Wesley begyndte at skrive romaner da hun var 70 og havde skrevet 10 romaner da hun var 80. Da Mary Wesley fik sin første roman publiceret var hun så fattig at hendes redaktør sendte hende penge til billetten fra Cornwall til London.

Hun levede et mindst sagt farverigt liv i sin ungdom og det har hun  delvis skildret i romanen The Camomile Lawn eller Kamille-engen som jeg agter at læse efter biografien.

Jeg har læst næste alle af John Le Carrés bøger og købte den sidste, Silverview eller Sølvblik da den udkom efter hans død. En ung boghandler havner i en situation han ikke kan forstå i den grå verden af spioner og dobbeltspioner og forræderi som Le Carré er så eminent til at beskrive. Lyder den ikke interessant? Noget med bøger OG spioner…

Jeg har altid været fascineret af et begreb som “Mittel- Europa” og vil derfor gerne læse Claudio Magris’ bog Donau. I den skildrer forfatteren områdets litteratur og kulturhistorie fra kilderne i Schwarzwald til udløbet i det Sorte Hav.

En serie jeg længe har villet læse er Elizabeth Jane Howards store romanserie (Cazalet-Krøniken i 5 bind)  om en engelsk overklassefamilie fra årene før anden verdenskrig til moderne tid. Den følger tre generationer og det er specielt de stærke kvindeportrætter der interesserer mig. Første bind hedder De gode år.

Jeg har tidligere læst Olivia Mannings to trilogier, The Balcan trilogy og The Levant trilogy og håber på noget af det samme. Historie personifieret gennem en enkelt familie og dets skæbne.

På et marked i Somerset fandt jeg denne bog om Monty Python, den  britiske surrealistiske tv-serie. Hvem husker ikke sketchen om “the Norwegian blue” eller den om de australske filosofiprofessorer der alle hed Bruce, eller den med “the silly walks”? Nu er det ikke det samme at læse en bog om dem men den ser alligevel meget interessant ud.

For virkelig mange år siden læste jeg en bog af forfatteren George Eliot eller Mary Ann Evans som hed Middlemarch: studier af det engelske provindsliv. En rigtig gammel klassiker der udkom 1871/72. Bogen skildrer et større persongalleri i den engelske provins med stor psykologisk indsigt. Den vil jeg gerne læse igen.

I skolen kom vi i historie aldrig længere end til bondeoprøret 1920 så jeg vil gerne opdatere min viden om mit eget land og ser frem til at læse denne bog Hundra år i Sverige. Krönika Över ett Dramatiskt Sekel.

Den sidste bog jeg vil læse hedder The Black Svan. The impact of the highly improbable. Dette er meget apropos de forskellige kriser vi er i lige nu. 

En sort svane-begivenhed er karakteriseret ved, at den er sjælden og fuldstændig uventet, at den har skelsættende konsekvenser og at mennesket bagefter kan analysere den og  gøre begivenheden forklarlig og forudsigelig.

Måske kan jeg blive klogere.

Tags