""

Den svære moderrolle

Signe anbefaler Gennem natten og vinden af Maja Lucas

I disse år udkommer der en hel del skønlitteratur med moderrollen som omdrejningspunkt. Hvis man ikke selv er (yngre) mor, kan nogle af disse bøger måske synes mindre relevant. Jeg vil dog her virkelig fremhæve en bog, som udmærker sig inden for feltet, nemlig Maja Lucas’ roman ’Gennem natten og vinden’ (2019).

Bogen skiller sig ud, da mor-figuren i bogen er markant anderledes end de mødre, der normalt bebor skønlitteraturen. Vi har nemlig her at gøre med en intelligent kvinde, der virkelig prøver det bedste, hun kan, og som sagtens kan se sine egne begrænsninger, men som trods dette alligevel fejler som traditionel, god mor.

Hærværk og moderskab

Romanen handler om alenemoren, Johanne, der bor sammen med sin 5-årige søn. Johanne elsker sin søn, men er også alkoholiker, arbejdsløs og generelt mistroisk over for verden. Især alkoholismen bevirker, at hun har svært ved at tage sig ordentligt af sønnen. De har en kærlig og tæt relation, men det kniber med at få hverdagen til at fungere, hvilket bl.a. resulterer i indberetninger til kommunen.

Johanne er ikke nogen traditionel kvinde. Trods en middelklasseopvækst med studentereksamen osv., er hun sunket ned mod samfundets bund. Fremtiden synes umiddelbart udsigtsløs. Johannes karakter nuancerer, hvad det vil sige at være kvinde, da hun på mange måder reagerer og agerer på måder, der traditionelt er blevet tilskrevet mandlige karakterer i litteraturen – der er en hel del destruktion og hærværk forbundet med hendes udfoldelser, og hun minder på den måde om Tom Kristensens ikoniske romanfigur Ole Jastrau – forskellen er dog bare, at Johanne er kvinde og ikke lige har en mand, der kan tage sig af barnet, mens hun selv går i hundene.

Fortælling om en skæv eksistens

’Gennem natten og vinden’ viser en anden version af, hvad et moderskab og en mor kan være. Og det er vedkommende også at få denne side repræsenteret i litteraturen. Det interessante er, at selvom man som læser utvetydigt kan se, at Johanne fejler, så sidder man samtidig og krydser fingre for hende, da hun er et menneske, der trods gode intentioner bare ikke formår at leve op til forældrerollen eller samfundets krav. På den måde skriver romanen sig også ind i rækken af samtidsbøger med fortællinger om samfundets skæve eksistenser eller den tunge del af samfundet, som f.eks. Morten Papes ’Planen’ (2015) eller Thomas Korsgaards ’Hvis der skulle komme et menneske forbi’ (2017) – her i bogen er verden bare set gennem en fiktiv kvindes øjne.

’Gennem natten og vinden’ er Maja Lucas’ 9. udgivelse, og bogen findes både som e-bog og lydbog på bibliotekernes onlinetilbud e-reolen.

/Signe

Materialer