Sophie anbefaler letlæsning til unge

"Hacker" af Mette Finderup

Jeg vil bruge denne anbefaling til at slå et slag for letlæsningsbøger til unge. Hørsholm Bibliotek har rigtig mange nye og interessante bøger til læsesvage unge. De er lavt lixet, men har til trods for det en virkelig spændende handling.

'Hacker' er henvendt til læsere fra 11 år og er i serien Sort Læseklub, som er læsepædagogisk bearbejdede tekster og har et lixtal på bare 24. Men det mærker man slet ikke, for historien er fyldt med action og spænding fra start til slut.

Silke lider af meget stærk angst og Mek har et godt øje til Silke og vil gerne være hendes fortrolige og kommer til at afsløre sin viden over for hende.Mek bruger det meste af sin tid foran sin computer. Han er begyndt at pjække og har fået ret meget fravær. Derfor beslutter han sig for at hacke sig ind på skolens server for at skrue lidt på fraværet. Her falder hun helt tilfældigt over oplysninger om klassekammeraten Silke, som han bliver meget overrasket over.

Silke bliver helt ude af sig selv af raseri, og hun hverken ser eller taler til ham i en periode. Men en dag opsøger hun Mek. Silke har nemlig fundet en mærkelig email på sin fars arbejdsmail. Silke er ikke fan af sin far, for han er dominerende og fjendtlig og er i det hele taget ikke særlig sød over for hende.

Silkes far har en høj stilling i Integrationsministeriet, og det ser ifølge mailen ud til, at han ikke har helt rent mel i posen. Silke og Mek beslutter, at de sammen vil undersøge, hvad indholdet af mailen går ud på.

Mek videresender derfor mailen til sin onlineven Raptor for at få råd, og så ruller lavinen. Det er vildt, og det er stort, for de har åbenbart fået fat på noget meget hemmeligt. Kort tid efter får Mek besøg af PET, der truer ham og konfiskerer hans computer. Men Mek og Silke giver ikke op så let, og snart går den vilde jagt.


”Hvad venter vi på?” Mek var urolig. Selvom det virkede, som om de var kommet fri af deres forfølgere, forventede han når som helst, at bildøren blev revet op, og han selv blev flået ud og smidt ned på jorden på Rådhuspladsen med en pistol i nakken.

Hacker er en actionfyldt historie om magtmisbrug, løgne og digital overvågning, og man er fanget af plottet fra første side. 

Bogen er rettet til læsesvage unge, men kan sagtens læses af computerinteresserede piger og drenge, der er interesseret i en hurtiglæst bog.