Konfirmation - tro, tvivl, ungdom... og alt det andet!

24.04.23
Bøgen springer ud og konfirmanderne lige så - med alt hvad det fører med sig af forventninger og bekymringer, glæde og tanker på fremtiden.

Konfirmation eller ej?

Om lidt er det konfirmationstid- måske skal du konfirmeres eller det kan være, at nogle af dine kammerater skal. Eller måske har du taget et valg om, at det ikke er for dig. Der ligger mange tanker bag og måske for mange af jer, den første rigtige egen-beslutning.

De voksne tænker på gæster, gaver, mad, talen og om der nu er plads og mad nok - men hvad tænker I unge mennesker egentligt over? Vi har herunder samlet en række bøger, der kredser om nogle af de tanker, som unge mennesker gør sig. Og det er ikke småting - men det ved I jo nok godt selv ;-)

Et læse-must til den voksne (eller til konfirmationsgaven)

Hvis du vil gøre noget godt få dig selv, så er et absolut must at læse Linn Skåbers fine bog: "Til ungdommen", som er en velskrevet og smukt illustreret samling af tekster, der formidler unges tanker om at stå i en brydningstid. 

En række unge har fortalt om, hvordan det er at være teenager og stå i en brydningstid mellem barndom og voksenliv. Fx finder man historien "Pigerne" som handler om drengene, der oplever, hvordan pigerne forandrer sig og digtet "Mor var bange i fredags", som er min absolutte favorit.

I digtet "Mor var bange i fredags" beskrives en mor, som er bange for de unges partybusser, drukspil og øl-stafetter. Alligevel poster moren sig selv halvfuld på Facebook med en 3-liters rødvins dunk på bordet. Stof til eftertanke.

Jeg læste nogle af digtene op for min store dreng i forbindelse med hans konfirmation tilbage i 2020 og han sagde: "Mor, det passer bare SÅ meget". Så læs den - der er ikke andet for!

Film, der sætter tankerne i gang

De voksnes rækker (2017) / Instruktør Maj-Britt LaCour.

Rosa skal konfirmeres, og far og mor holder fest for hele familien. Men snart får hun færten af, at der bag skåltaler og glade miner gemmer sig en hemmelighed, som hendes forældre bestemt ikke vil have frem i lyset. 

 

Kaldet (2021) / Instruktør Christian Bengtson

En far skal til sin søns konfirmation hos plejefamilien. Til festen, arrangeret af plejefamilien, bliver faren konfronteret med alt det, han ikke har formået at give sin søn. Men kan et barn nogensinde vokse fra håbet om at få sin rigtige far tilbage? 

/fotos: Christian Roar Pedersen

Materialer