Læsetips fra Peter Øvig

Af Nina
23.02.17
Vi har spurgt Peter Øvig om fem personlige, litterære spørgsmål.

1.      Hvilken bog har du sidst givet væk?

Jeg forærede en god ven Niels Lyngsøs nyeste roman, Himlen under jorden, en virkelig velskrevet og original historie, som meget af tiden foregår i katakomberne dybt under Paris, hvor et alternativt samfund, en slags BZ’ere, eksperimenterer med fri sex og andet, som kan minde lidt om opdaterede hippie-udfoldelser.

 

2.      Hvilke tre bøger ville du tage med på en øde ø?

De skulle være tykke! Jeg ville nok vælge tre, som man kan læse igen og igen og hver gang få noget nyt ud af: Lad os sige Bibelen, som man jo nok kan bruge et par uger på. Plus Aldous Huxleys Den evige filosofi, som meget ambitiøst forsøger at samtænke eller i hvert fald finde ligheder mellem alle de store religioner. Og så Koranen, som jeg stadig har til gode at læse fra en ende af.

 

3.      Hvad var din yndlingsbog som barn?

Jeg kommer til at tænke på Vor tids skik og brug, som jeg fandt på mine forældres bogreol. Den handler, lidt som Emma Gads Takt og tone, om hvordan man opfører sig i alle tænkelige situationer - illustreret med tegninger af Bo Bojesen. Hvad siger man f.eks., hvis man slet ikke synes om det nye maleri, som værterne har hængt op over sofaen? “Det fylder da sin plads godt ud” …

 

4.      Hvilken bog har betydet mest for dig?

Steppeulven af Herman Hesse var en bombe i mit hoved, da jeg læste den første gang som tyveårig – og selv om den er skrevet for 90 år siden, bliver historien om Harry Haller, der kommer i kærlighedens dæmoniske skole hos Hermine, ved med at bevare sin mægtige kraft. Bogen blev kult hos hippierne i slut-60’erne, og det var også en hippie, som anbefalede mig den. 

 

5. Hvilke forfattere inspirerer dig mest i dit eget forfatterskab?

De to første, jeg kommer til at tænke på, er danske Thorkild Hansen og amerikanske Truman Capote, der begge baserer sig på virkelige begivenheder - men vist ikke er helt så dogmatisk dokumentariske som mig selv...

 

Materialer