Læsetips fra læge og forfatter Jerk Langer

07.04.17
Vi har spurgt Jerk Langer om fem personlige, litterære spørgsmål. Læs dem her og reserver bøgerne med det samme.

1. Hvilken bog har du sidst givet væk?

”Vendepunkter” af Mimi Jakobsen har jeg givet min mor. Har ikke selv læst den endnu, men det vil jeg helt sikkert til sommer.

2. Hvilke to bøger ville du tage med på en øde ø?

”Sinuhe Ægypteren” af Mika Waltari i 1945. Om en ægyptisk læge for 2400 år siden. Fik bogen til min 18 års fødselsdag af en ældre malersvend, der ikke havde gået ret længe i skole. Sagde det var den bedste og mest givende bog han nogensinde havde læst. Han havde ret, for siden har jeg læst Sinuhe 5-6 gange. Lærte mig også, at man ikke behøver en lang uddannelse for at kunne gennemskue ting.

”Fiskerne” af Hans Kirk. Min slægt stammer fra det lille fiskerleje Langerhuse i Vestjylland helt oppe ved fjorden. Kirk brugte de lokale navne, herunder Langer, til sit persongalleri. Genlæste den for nylig, og den holder stadigvæk hele vejen med beskrivelsen af det indremissionske sammenhold og hvordan det er svært at holde påvirkningen fra omverdenen ude. Tv-serien fra 1977 er også blændende.

3. Hvad var din yndlingsbog som barn?

De så det ske under besættelsen” fra 1969 læste jeg igen og igen og har stadigvæk begge slidte bind stående i reolen. Min farfar var frihedskæmper, og bøgerne fik jeg af min onkel Torben W. Langer, der selv var i bogbranchen, og siden satte mig i gang med mit eget forfatterskab.

4. Hvilken bog har betydet mest for dig?

”Sinuhe Ægypteren” – se ovenfor.

Der er desværre helt udsolgt til Jerk Langers foredrag d. 18. april.

Materialer