Den danske film "Flugt" skriver Oscar-historie

Af Nina
09.02.22
Jonas Poher Rasmussens film "Flugt" har vakt opsigt i Hollywood, efter at den som den første film nogensinde er blevet nomineret i 3 Oscar-kategorier.

Det kan således blive til hele tre fjer i hatten til Jonas Poher Rasmussen den 27. marts ved den prestigefyldte uddeling af Oscarstatuetter, efter at hans film Flugt har opnået at blive nomineret i den unikke kombination: Bedste Internationale Film, Bedste Dokumentarfilm og Bedste Animationsfilm. 

Man kan så ikke lige påstå, at filmen har været overset indtil nu.
Siden filmen vandt sin første pris, Grand Jury Prize ved Sundance Film Festival i 2021, har den modtaget ikke mindre end 123 nomineringer og 62 internationale priser, bl.a. som årets bedste europæiske dokumentarfilm og årets bedste animationsfilm ved European Film Awards 2021.

Det vil alligevel være i en helt anden klasse at få en Oscar-statuette med hjem fra Los Angeles. Især som Bedste Animationsfilm, en pris der kun én gang tidligere er blevet vundet af en ikke-engelsksproget film. Men i særdeleshed som Bedste Internationale Film, hvilket i så fald vil sætte Jonas Poher Rasmussens navn op på niveau med de tidligere danske vindere: Thomas Vinterberg, Susanne Bier, Bille August og Gabriel Axel.

Så der er lagt op til en spændende Ocar-uddeling, også for de københavnske selskaber bag filmen, animationsselskabet Sun Creature Studio og ikke mindst producenten, medieselskabet Final Cut for Real. For Final Cut for Real har endnu en film med i opløbet til Bedste Dokumentar, Camilla Nielssons 'President'.

I "Flugt" skildrer Jonas Poher Rasmussen gymnasievennen Amin og hans rejse fra Afghanistan mod sikkerhed i Danmark. Amins historie begynder med faderens død i Kabul, da han endnu er et lille barn, og fortsætter over Moskva, hvorfra det efter flere forgæves forsøg lykkes medlemmer af hans familie at genbosætte sig i Vesteuropa.
Amins barndom er derfor defineret af perioder med venten, håb og flugt, og hans ungdomsliv af traumer og utryghed. Først efter mange overvejelser over, hvordan han kunne formidle Amins historie, fik Jonas Poher Rasmussen under en dokumentar-animationsworkshop i 2013 så ideen til løsningen: Gennem animationen kunne han sikre Amim anonymitet og dermed tryghed.

Jonas Poher Rasmussen debuterede i 2006 med den fine tv-dokumentar om sin bedstefar Halfdan Rasmussen, "Something about Halfdan", efterfulgt af en række radiodokumentarer fra hele verden.
Med sin spillefilmsdebut "Searching for Bill", som er en spændende semi-dokumentarisk roadmovie fra USA, vandt han i 2012 NORDIC:DOX Awarden på CPH:DOX og den internationale konkurrencepris på DocAviv International Documentary Film Festival.
I november 2015 havde han premiere på sin seneste dokumentarfilm "Det han gjorde" - om Jens Michael Schau, der dræbte forfatteren Christian Kampmann - og filmen vandt den prestigefyldte Fipresci (Int. Federation of Film Critics) ved Thessaloniki Film Fest i 2016.

Du kan se "Something about Halfdan", "Searching for Bill" og "Det han gjorde" på Filmstriben og låne dvd'en med Flugt på biblioteket.

Du kan også se prequellen til Camilla Nielssons "President" om tilblivelsen af Zimbabwes nye forfatning, "Democrats" på Filmstriben.