Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
40 Kr
Lokalitet
Caroline Mathilde
Arrangører
Target
For voksne
Litteratur

Kend dine klassikere

20.03.18
Johannes V. Jensen & Kongens Fald

Professor i dansk litteratur v. Københavns Universitet Jan Rosiek vil denne eftermiddag introducere til et af dansk litteraturs absolutte hovedværker: Kongens Fald af Johannes V. Jensen.

Andet klassikerforedrag dette forår omhandler et af de mest vægtige værker i dansk litteraturhistorie: Johannes V. Jensens Kongens Fald. Johs. V. Jensen (1873-1950) fik Nobelprisen i litteratur i 1917. Nu et århundrede senere er han fortsat en af de levende klassikere, som man ikke kun læser som lektie, fordi man skal.

Foredraget tilbyder et kort overblik over forfatterskabet, bl.a. lyrikken og myterne, Jensens helt egen genre. Men hovedsagen bliver en præsentation af hans tredje roman, Kongens Fald, der oprindelig blev udgivet i tre små bind i 1900-1901. Den er først og sidst et sprogligt festfyrværkeri, der savner sit sidestykke i dansk prosa. Det vidste også læserne af de ellers ikke særligt enige aviser Berlingske og Politiken, da de i to afstemninger foråret 1999 valgte netop Kongens Fald som "århundredets danske bog". Udover sproget skal vi se på det usædvanlige plot med de mange pauser, de sære mænd (den evigt skuffede Mikkel Thøgersen, den tankeløse levemand Axel, den store tvivler Christian II) og de erotisk fascinerende kvinder (Susanna, Ane Mette, Inger). Bogen giver også et bud på dansk nationalkarakter, ligesom den fejrer dansk natur og kunst, herunder Jensens egen.

Dette arrangement er ottende foredrag i foredragsrækken ”Kend dine klassikere”, som introducerer til et nøje udvalg af kultur- og litteraturhistorisk betydningsfulde forfatterskaber og centrale værker af de største, mest læste og kendte forfattere.

Billetter er tilgængelige fra d. 23.1.

Materialer