""

BT-salen

Oplysningstiden og Hørsholm: Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73

05.10.21
I samarbejde med Museum Nordsjælland afholder Hørsholm Bibliotek dette efterår tre forrygende arrangementer om oplysningstiden.

Dannelse, ytringsfrihed og menneskerettigheder er grundlaget for vores moderne demokratiske samfund. Også i 1700-tallet var det højaktuelle emner, da oplysningstidens tanker spredte sig i Europa og satte fornuften i centrum. I 1771 opholdt livlægen Johan Friedrich Struensee, den sindssyge Christian 7. og hans dronning Caroline Mathilde sig på det nu forsvundne Hirschholm Slot i Hørsholm. Struensee blev dronningens elsker og landets reelle hersker. Han ville ændre samfundet efter oplysningstidens ideer og udstedte et væld af forordninger og love fra Hørsholm.

Museum Nordsjælland ønsker i samarbejde med Hørsholm Kommune at skabe et nyt museum om oplysningstiden i Danmark i en af de historiske bygninger, hvor Jagt- og Skovbrugsmuseet lå. I den forbindelse inviterer Museum Nordsjælland og Hørsholm Bibliotek til en række arrangementer hen over efteråret med oplysningstiden i fokus.

Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73

Den 14. september 1770 afskaffede livlægen Struensee censuren og indførte trykkefriheden. Som det første rige i verden havde Danmark ophævet al censur og givet ordet frit, og det førte til tre år, hvor det væltede frem med nye skrifter om alverdens aktuelle emner, hån og spot. I foredraget tager professor Ulrik Langen os tilbage til trykkefrihedstiden, hvor vi følger udvalgte debatter og fejder, og den nye offentlighed der blev skabt omkring den. Ulrik Langen er professor i Historie og har skrevet det anmelderroste pragtværk ”Grov Konfækt – tre vilde år med trykkefrihed 1770-73” sammen med Henrik Horstbøll og Frederik Stjernfelt.

Billetter kan hentes her fra siden fra d. 10.8.