Filosofi på Hørsholm Bibliotek

Lokalet Caroline Mathilde

Filosofi på biblioteket: Arbejde – dit professionelle liv

12.11.20
Igen dette efterår tilbyder Hørsholm Bibliotek med Martin Munk tre spændende filosofiske foredrag inden for tre aktuelle emner.

Ved tredje foredrag er det arbejdslivet, der er under luppen.

Først gang vi møder hinanden, er det primære spørgsmål, næst efter hvad man hedder - hvad laver du så? Det er ikke blot et spørgsmål om at starte en samtale som om f.eks. vejret. For ofte kan den bagvedliggende motivation for at lære hinanden hurtigt at kende, komme ved at få indsigt i, hvad man arbejder med – og hvorfor. Men er vi i egenskab af at være menneske også det, vi arbejder med? For nogle måske – og for andre overhovedet ikke. Så selvom vi måske ikke i alle tilfælde kan lære hinanden bedre at kende ved at vide, hvad man arbejder med, er der dog tydeligvis mere på spil i arbejdet end blot at tjene til dagen og vejen.

Det er i sig selv heller ikke underligt, at vi spørger til hinandens arbejde. Vi bruger jo størstedelen af vores tilværelse (udover at sove) på arbejde, det meste af vores ungdom på at opnå det og den allersidste del af vores alderdom på at stå uden det. Arbejde fylder vores tilværelse – og måske særligt bemærkelsesværdigt, når vi ikke har et arbejde.

Arbejdet, det at mennesket i det hele taget arbejder, tages ofte så meget for givet, at det næsten kan virke omsonst at sætte spørgsmål ved det. For hvis vi ikke arbejder, ja, hvordan skulle vi så tjene penge til at betale for lys, mad og varme? Hvordan ville et liv uden arbejde egentlig være – er det overhovedet muligt at forestille sig i dag? Det, at en menneskelig aktivitet er så gennemgribende for hele vores tilværelse, giver god grund til at filosofere mere over, hvad arbejde egentlig er. For hvorfor kan mange slet ikke lide deres arbejde? Og kan arbejde overhovedet give mening og lykke?

Så udover at blive præsenteret for en idehistorisk og filosofisk introduktion til ideen om arbejde, kan du glæde dig til en spændende aften, hvor vi gennem tankeeksperimenter og fælles filosofisk dialog selv prøver kræfter med at finde svar på, hvorfor vi arbejder, hvilken rolle arbejdet spiller i vores liv, og hvad dit arbejde fortæller om, hvordan du tænker.

Om foredragsholder Martin Munk:  Munk er akademisk uddannet filosof, født 1974 i København og opvokset i Nordsjælland. Efter en længere erhvervskarriere studerede han, fra 2004 til 2010, filosofi på Odense Universitet og forskede b.la. i anvendt filosofi og kreativitet hos Novozymes A/S. I dag arbejder han forsat med, hvordan vi anvender filosofi personligt, problemorienteret og kreativt. Meget af hans arbejde ligger i spændingsfeltet mellem, hvordan vi, hver især, får bedre indsigt i os selv, bliver klogere på vores dybe og komplekse problemstillinger - og hvordan vi deraf kan skabe nye og bedre ideer, metoder og løsninger, der kan forbedre vores situation og hjælpe os.

Billetter er tilgængelige fra den 17.9.20.