Gratisbillet kræves

UDSOLGT: Besættelse og befrielse i Hørsholm 1940-1945

26.11.20
v. Hans Jørgen Winther Jensen, Museum Nordsjælland

Under besættelsen havde det store flertal af den danske befolkning dagligdagen fyldt op med bekymringer om, hvordan de skulle få rationerings-mærkerne til at slå til. Samtidig fulgte de med i udviklingen på slagmarkerne, hvor danskernes fremtid blev afgjort i de store slag ved El Alamein og Stalingrad i 1942 og 1943.

I kampen for at klæde familien anstændigt på benyttede mange sig af Landsforeningen til Arbejdsløshedens Bekæmpelses Byttecentral, som denne tegning henviser til.

To små mindretal deltog imidlertid aktivt på hver sin side i det store opgør for eller imod nazismen – også her i det fredelige Hørsholm. Mange Hørsholmborgere var nazister. Ikke i absolutte tal, men flere end andre steder i Nordsjælland. Så mange, at Hørsholm blev omtalt som en nazirede. Omvendt var der også mange frihedskæmpere.

OBS Du kan pga Corona ikke købe billetter i døren på MobilePay. Billetter skal købes via Billetten.dk enten på din mobil eller hjemmesiden (se billetlink her på siden). Fysiske billetter til bibliotekets arrangementer kan købes i Trommens Foyerbar en halv time før første biografforestilling.
Foto 1: Farvelagt tegning fra Landsforeningen til Arbejdsløshedens Bekæmpelses byttecentral i Hørsholm. 1943.

Foto af Adolf Hitler gennemhullet af
   skud. Fotografiet hang på Villa
   Strandbjerg, Rungsted Strandvej,
   hvor det tyske hemmelige politi
   (Gestapo) holdt til. Hullerne skyldes
   de danske frihedskæmpere, der fik
   afløb for deres vrede, da de trængte
   ind på Villa Strandbjerg efter den
   tyske overgivelse 4. maj. 1945.

Her ses far til fire ved Hørsholm Skole
   5. maj 1945. De fem modstandsfolk er:
   I midten vejassistent Nielsen, flankeret af
   sine fire sønner, fra venstre mod højre,
   Einar, Aage, Paul og Ole.

Læs her bibliotekets COVID-19 retningslinjer når du kommer som gæst til vores arrangementer.